fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNajavljuju niže troškove plaćanja karticama

Najavljuju niže troškove plaćanja karticama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) je pripremila radnu verziju nacrta zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja u vezi sa platnim karticama, kojim bi trebalo da se smanje troškovi za transakcije.

“Za taj nacrt zakona je završena javna rasprava, a njime se uređuju međubankarske naknade koje se naplaćuju primaocima plaćanja pri obavljanju nacionalnih platnih transakcija na osnovu platnih kartica u Crnoj Gori i posebna pravila poslovanja u vezi sa izdavanjem platnih kartica ili izvršavanjem platnih transakcija na osnovu ovih kartica”, rekli su Pobjedi iz CBCG.

Iz vrhovne monetarne institucije su kazali da će se uređivanjem međubankarskih naknada i navedenih pravila poslovanja poboljšati funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i smanjiti troškovi za platne transakcije po osnovu platnih kartica.

List piše da u Crnoj Gori ima 301,6 hiljada korisnika platnih kartica – građana, preduzeća i preduzetnika. Broj izdatih kartica je veći 136,02 hiljade ili ukupno 437,62 hiljade, što znači da neko ima dvije ili više kartica.

Česte su žalbe da banke naplaćuju visoke naknade na transakcije karticama, naročito kreditnim kojima se može koristiti i novac banke za razliku od debitnih gdje vlasnik može plaćati samo do visine gotovine na svom računu.

Iz CBCG su, međutim, Pobjedi kazali da je visina naknade stav poslovne politike i konkurencije svake banke, ali i najavili da se priprema teren da transakcije budu jeftinije.

Pojedine banke naplaćuju proviziju klijentima i za podizanje gotovine na svojim bankomatima, a na tuđim svakako.

Uloga Centralne banke je, dodaju iz regulatora, da, kroz određena zakonska rješenja, dodatno unaprijedi transparentnost u oblasti plaćanja na način da do izražaja dođu mehanizmi slobodnog tržišta i konkurencije.

Podaci pokazuju da je velika razlika u broju debitnih i kreditnih kartica iz prostog razloga što su ove druge „skuplje“, jer korisniku omogućavaju da koristi novac banke, odnosno da bude kreditiran.

“Na kraju prošle godine broj debitnih kartica iznosio je 397,35 hiljada, a kreditnih 32,57 hiljada”, saopštili su iz CBCG, ali i objasnili da se u skladu sa odlukom podaci o broju izdatih platnih kartica prikupljaju raščlanjeni po funkcijama.

Broj debitnih i kreditnih kartica se razlikuje od ukupnog broja platnih kartica, kako su objasnili, jer se u izvještajima podaci o platnim karticama iskazuju po svakoj funkciji plaćanja jer jedna kartica može imati više funkcija. Uz to, u ukupan broj ulaze i kartice sa funkcijom elektronskog novca. Zanimljiv je podatak da je u prošloj godini opao broj transakcija karticama.

“Broj transakcija obavljenih karticama u prošloj godini iznosi 15,71 milion, pri čemu je, u odnosu na 2017. godinu, kada je iznosio 16,25 miliona, zabilježen pad od tri odsto”, rekli su iz CBCG.

Najčitanije