fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMuratović: Otpuštanja i prekid proizvodnje u KAP-u nastavak posrnuća privrede

Muratović: Otpuštanja i prekid proizvodnje u KAP-u nastavak posrnuća privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Otpuštanje oko 300 zaposlenih i prekid proizvodnje u pogonima Kombinata aluminijuma (KAP), najavljeno za sjutra, nastavak su daljeg posrnuća crnogorske privrede kojeg smo svjedoci u posljednje dvije godine, saopštio je član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), Boris Muratović.

On je kazao da će do toga doći jer Uprava prihoda i carina (UPC) nije vratila poresku pretplatu od 7,8 miliona EUR, čime je ugrožena likvidnost poslovanja firme i egzistencija zaposlenih i njihovih porodica.

„To je samo još jedan u nizu zabrinjavajućih indikatora nakon odlaska stranih investitora i gašenja preduzeća koja su imala veliki udio u ukupnom izvozu Crne Gore“, naveo je Muratović u saopštenju.

On je podsjetio da je nakon 30. avgusta 2020. godine iz Crne Gore otišao Aman, a Qatari Diar odustao od višemilionskog projekta u Plavim horizontima.

„Ugašeni su Montenegro Airlines, Duvanski kombinat i Željezara, a neznavenim i nedomaćinskim vođenjem, ali i prebukiranjem i zapošljavanjem nestručnog kadra, uglavnom partijskih uhljeba i rođaka, pojedina državna preduzeća su dovedena do ivice bankrota“, rekao je Muratović.

On je dodao da se u skorije vrijeme mogu očekivati novi primjeri posrnuća crnogorskih privrednih giganata, kao i da će sve navedeno biti vjetar u jedra rastu stope nezaposlenosti čijoj tendenciji se ne nazire kraj.

Muratović smatra da su ta tmurna ekonomska slika i alarmantno stanje posljedica pogrešne politike dvije izvršne vlasti posljednje dvije godine.

„Zbog toga je Crnoj Gori što prije potrebna odgovorna i kompetentna vlast koja će državu usmjeriti na evropski kolosjek, vratiti je na put razvoja, stabilnosti i napretka, a ne kao što je slučaj promijenjene vlasti, rastjerivati investitore, urušavati životni standard građana i stvarati posrnuće državne ekonomije“, kazao je Muratović.

On je naveo da je glavni preduslov za sve to brz i efikasan dogovor oko pripreme vanrednih parlamentarnih izbora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...