fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonatar: Crna Gora se zadužuje da bi vratila stara dugovanja

Konatar: Crna Gora se zadužuje da bi vratila stara dugovanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora se danas zadužuje da bi vratila stara dugovanja i plaćala dospjele tekuće obaveze, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar i dodao da je zabrinjavajuće što Vlada uzima nove kredite kako bi vraćala stare dugove.

On je u otvorenom pismu ministru finansija, Darku Radunoviću, kazao da je evidentno da javni dug postaje “omča o vratu Crne Gore” i budućih generacija.

“Sve statističke prognoze za naredne tri godine ukazuju da će crnogorska ekonomija opadati u odnosu na one u okruženju i da se očekuje manje stranih direktnih investicija i to po relevantnim istraživanjima sa međunarodnih adresa”, rekao je Konatar.

On je dodao da je samo u mandatu Radunovića, od kraja 2016. godine, državni dug porastao sa 2,5 milijardi EUR na 3,8 milijardi EUR, koliko će iznositi krajem ove godine.

“I ne, nemojte reći zbog auto-puta jer i sami vrlo dobro znate u ovih 3,8 milijarde EUR duga nije uključen cjelokupan iznos kredita za auto-put od kineske Exim banke, što ukazuje da će državni dug na kraju naredne godine dostići nivo od četiri milijarde EUR”, kazao je Konatar.

On je pitao Radunovića o kakvoj odgovornoj politici govori kada će državni dug Crne Gore na kraju ove godine iznositi 79,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“O kakvoj štednji govorite kada na kamate dajemo 104 miliona EUR? I to nas dovodi do ključnog pitanja – šta se dešava sa povoljnim kreditima i niskim kamatnim stopama”, pitao je Konatar.

On je saopštio da je Crna Gora u ovoj godini na otplatu duga dala 469,46 miliona EUR, od čega je kamata iznosila 95,55 miliona EUR. To znači da je kamata u odnosu na dug u ovoj godini bila 20,35 odsto.

“Ako je neko pomislio da ćemo u narednoj godini platiti manje kamate, prevario se, jer ćemo za kamate platiti 103,84 miliona EUR”, zaključio je Konatar.

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo, do 30 stepeni

Podgorica, (MINA) – U južnim predjelima Crne Gore danas će biti malo do umjereno...