fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKamatne stope nepromijenjene

Kamatne stope nepromijenjene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u aprilu je ostala nepromijenjena i iznosila je 5,81 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

„Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa takođe nije mijenjala vrijednost, pa je ostala na martovskom nivou od 5,31 odsto”, navodi se u Biltenu CBCG.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u aprilu je porasla 0,7 procentnih poena na 5,91 odsto, a nominalna 0,5 procentnih bodova na 5,27 odsto.

Kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) u aprilu su porasle po 0,01 procentni poen, pa je efektivna iznosila 23,2 odsto, a nominalna 20,43 odsto.

Kamatne stope MFI na novoodobrene kredite u aprilu su porasle, efektivna 0,72 procentna poena na 23,91 odsto, a nominalna 0,42 procentna boda na 20,68 odsto.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u aprilu je pala 0,01 procentni poen na 0,4 odsto.

Razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u aprilu je iznosila 5,41 procentni poen i bila je viša u odnosu na mart.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije