NaslovnicaGlavna vijestInvestitori sa Bliskog istoka zainteresovani za ulaganje u Crnoj Gori

Investitori sa Bliskog istoka zainteresovani za ulaganje u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Investitori sa Bliskog istoka zainteresovani su za ulaganje u Crnoj Gori, saopšteno je na Montenegro Biznis /Business/ forumu u okviru obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore na Svjetskoj izložbi u Dubaiu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, u okviru obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore na Svjetskoj izložbi u Dubaiu, održan je Montenegro Business forum na kojem su predstavljeni investicioni potencijali Crne Gore, ali i neke od uspješnih priča realizovanih u prethodnom periodu.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović govorio je o povoljnom poslovnom ambijentu koji je Vlada uspostavila nakon samo godinu dana rada, a koji je presudan za privlačenje novih investitora.

On je, kako se navodi, predstavio modele upravljanja ekonomijom koji su doveli do najvećeg oporavka u Evropi, program Evropa sad i deset značajnih razloga za investiranje, a koji su Crnoj Gori obezbjedili povoljan investicioni imidž.

“Nakon izvanredne proslave Nacionalnog dana ovdje na Expo 2020, iskoristili smo priliku da na Montenegro Business forumu u Dubaiu još jednom pokažemo koji su to razlozi zbog kojih bi investitori trebalo da dođu i ulažu u Crnu Goru”, kazao je Milatović.

Tom prilikom, Milatović je izdvojio deset ključnih tačaka zbog kojih bi trebalo investirati u Crnu Goru, a direktor Agencije za investicije i predsjednici opština govorili su o svim sektorima i opštinama koje su povoljne za investicije.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas na MBF potpisali Sporazum između dvije privredne komore, što je važan korak u osnaživanju ekonomske saradnje naše dvije države”, naveo je Milatović.

Prema njegovim riječima, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) jedan su od najvećih investitora u Crnoj Gori i država želi da to unaprijedi.

“Najava za investicije je mnogo, a prisutna je i velika delegacija privrednika uz Privrednu komoru Crne Gore tako da je razmjena iskustava i mogućih prilika veoma dobra i intenzivna i mislim da će to rezultirati većim prisustvom UAE u Crnoj Gori na obostrano zadovoljstvo”, kazao je Milatović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je najavio nove investicije i visokotehnološki projekat WEB 3 zasnovan na blokčejnu.

“Izdvojio bih fiskalnu stabilnost posebno imajući u vidu da se naš ukupni dug smanjio za razliku od svih drugih država u Evropi”, rekao je Spajić.

On je kazao da je interesantan i program Evropa sad, koji, kako je naveo, daje nevjerovatne mogućnosti investitorima po pitanju poreza za lični dohodak i troškova poslodavca.

“A ističem i visok rast koji je Crna Gora postigla u prethodnih godinu. Danas je potpisan i Sporazum između dvije komore i imali smo više susreta sa investitorima”, kazao je on.

Prema riječima Spajića, bilo je priče o turističkim potencijalima Crne Gore.

“I već imamo najave investitora koji bi uložio 300 miliona EUR u turističke kapacitete. Prilikom prethodne posjete, a tokom susreta sa ministrom ekonomije u Vladi UAE razgovarali smo o novoj inicijativi, WEB 3, koja je u planu za mart ove godine i očekujemo njenu realizaciju”, rekao je Spajić.

Direktor Agencije za investicije Mladen Grgić rekao je da je Dubai jedan od crnogorskih strateških partnera.

“I glavni su investitori za neke od projekata koji se trenutno realizuju, i to kroz njihov državni Investicioni fond. Drago mi je da naši dobri bilateralni odnosi konačno pokušavaju unaprijediti privredu kako bismo i na tom polju ostvarili još jaču saradnju”, rekao je Grgić.

Kako je saopšteno, Montenegro Business forum organizovan je u cilju predstavljanja investiciog ambijenta uz šansu za uspostavljanje poslovnih veza naših sa privrednicima iz UAE.

“Od velikog značaja je i stvaranje prilika za opštine širom Crne Gore, a sve u želji ravnomjernog razvoja što do sada nije bio slučaj”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije