fbpx
10.9 C
Podgorica
March 28, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessIntenzivirana izgradnja nove žičare na Bjelasici

Intenzivirana izgradnja nove žičare na Bjelasici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava javnih radova intenzivirala je izgradnju nove žičare K7 na Bjelasici, koja će povezati ski centre Kolašin 1600 i 1450, kako bi bila spremna za predstojeću sezonu.

“Izgradnja žičare znatno je intenzivirana. Postavljeni su svi noseći stubovi, do kraja ove sedmice počeće ugradnja sajle, a narednih dana očekuje se i isporuka korpi”, navodi se u saopštenju Uprave.

Uprava je, prema riječima njenih predstavnika, u proteklih sedam mjeseci uspjela da stvori uslove za ubrzanje dinamike realizacije tog važnog turističkog projekta, što se pozitivno odrazilo na radove na terenu, u nastojanju da žičara bude stavljena u funkciju već za predstojeću zimsku sezonu.

“Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata unapređenja turističke infrastrukture Crne Gore, koji će omogućiti umrežavanje kolašinskih centara i dodatno pozicioniranje Bjelasice na mapi atraktivnih zimskih evropskih destinacija”, dodaje se u saopštenju.

Dužina žičare iznosi blizu 1,5 kilometara, sa kapacitetom do 2,6 hiljada skijaša na sat. Ugovorena vrijednost projekta je skoro devet miliona EUR, a do danas su realizovani radovi u vrijednosti od 7,7 miliona EUR.

Iz Uprave su kazali da su, uporedo sa izgradnjom žičare, u toku i radovi na oko devet kilometara ski staza, što će, sa već postojećim ski stazama u okviru skijališta Kolašin 1600 i 1450, u velikoj mjeri doprinijeti podizanju kvaliteta zimske tursitičke ponude.

Izvođač na ovom projektu je Inženjering put, a ugovorena vrijednost izrade tehničke dokumentacije i radova je 1,8 miliona EUR.

Direktor Uprave javnih radova, Boro Lučić, kazao je da su veoma zadovoljni kako se realizuju radovi na Bjelasici i dodao da će uraditi sve što je u nadležnosti Uprave da žičara bude stavljena u funkciju za predstojeću turističku sezonu.

“Završetak ovog projekta doprinijeće daljem razvoju Kolašina kao jedne od vodećih turističkih destinaciju u zemlji, ali i otvaranju novih radnih mjesta, privrednom razvoju, a samim tim i povećanju kvaliteta života stanovnika cijelog sjevera”, smatra Lučić.

Direktora Skijališta Crne Gore, Đuro Milošević, saopštio je da zahvaljujući naporima tog preduzeća, Uprave, izvođača i nadzora danas imamo priliku da na Bjelasici vidimo skoro završenu novu žičaru i ski staze.

“Sa već postoječih deset kilometara ski staza na Kolašinu 1600, njihova ukupna dužina biće povećana na 45 kilometara. Takođe, položaj terena omogućiće cjelodnevno korišćenje, što će značajno unaprijediti ponudu, kako u dijelu kvaliteta, tako i u dužem dnevnom boravku skijaša na ski stazama”, zaključio je Milošević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije