fbpx
0.8 C
Podgorica
February 5, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessIniciraće izmjene Zakona o stečaju

Iniciraće izmjene Zakona o stečaju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije iniciraće izmjene Zakona o stečaju, kako bi se radnicima koji rade u stečaju omogućilo ostvarivanje prava iz i po osnovu rada.

Parlamentarna većina je na sjednici Komisije usvojila zaključke koji se tiču položaja radnika u Kombinatu aluminijuma (KAP) u stečaju, kojima se još traži od Vlade i nadležnih ministarstava izvještaj o stanju u KAP-u, sa predlogom seta mjera koje je neophodno preduzeti.

Na sjednici je usvojen zaključak kojim će Komisija tražiti od nadležnih u KAP-u da radnicima obezbijede adekvatan prostor za sindikalno djelovanje.

Predsjednik Komisije, Maksim Vučinić, rekao je da su članovi tog skupštinskog tijela bili pozvani da obiđu KAP, ali da je nekima bilo zabranjeno da uđu u fabriku.

On je podsjetio da su predstavnici resornog Ministarstva obišli KAP, ali da nijesu dostavili nikakav izvještaj.

Vučinić je dodao i da predstavnici Ministarstva nijesu obišli ključna mjesta u fabrici na koja su se radnici žalili, već su posjetili „neke nove prostorije, maslinjak, kuhinju i ambulantu“.

Poslanik Demokratske narodne partije (DNP), Dragan Bojović, kazao je da postoji generalni predlog da Komisija inicira izmjene Zakona o stečaju, gdje mogu da se konsultuju međunarodne relevantne adrese.

“Generalni je zaključak da ih treba inicirati kako bi se objezbijedila osnovna prava radnika u stečaju”, dodao je Bojović.

Poslanica Demokrata, Zdenka Popović, navela je da je radila na izmjenama Zakona o stečaju i predložila da svi sjednu kako bi se našlo najbolje moguće rješenje u korist radnika.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Petar Ivanović, predložio je da se inicira formiranje radne grupe koja će raditi na izmjenama i dopunama Zakona o stečaju, kao i da se traži da dobiju izvještaj komisije Ministarstva koja je bila tamo da se upoznaju sa izvještajem.

On je pitao zašto članovi Komisije nijesu obišli KAP, što je bio dogovor na jednoj od prethodnih sjednica, kako bi vidjeli u kakvim uslovima rade zaposleni.

Ivanović je rekao da, kada su u pitanju pravne teme, i dalje postoji važeći Zakon o stečaju i da se može razgovarati na temu da li se on poštuje.

„Da li postoji nešto u čemu su se stečajni upravnik ili vlasnik ogriješili o postojeći zakon“, pitao je Ivanović.

On je, po pitanju najavljenih izmjena i dopuna Zakona o stečaju, kazao da se u tom procesu mora konsultovati Međunarodna organizacija rada (MOR) i neki međunarodni subjekti, koji se kao partneri moraju pitati u procesu izmjena bilo kog krucijalnog zakona.

Poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, kazao je da nijesu potrebne nikakve radne grupe.

„Dosta nam je više radnih grupa gdje se ništa ne radi. Treba da sjednemo mi iz parlamentarne većine i da uradimo te izmjene zakona koje će Skupština usvojiti“, dodao je Milačić.

On je, komentarišući posjetu KAP-u, rekao da on neće ići u obilazak fabrike.

„Ja poslije onoga što se desilo na prošloj sjednici nemam namjeru da idem kod onog vlasnika. Onakvo unižavanje ove institucije, onakvo ponašanje onog čovjeka, vlasnika Pejovića, je sramota za čitavu Crnu Goru i njen privredni sistem i ja mu ne bi dozvolio više da uđe u ovu zgradu“, poručio je Milačić.

On je rekao da bi članovi Komisije, i u slučaju da posjete KAP, tamo zatekli „prelijepe stvari i zadovoljne radnike“, a da se iza toga krije da ljudi ne mogu da dobiju odmor i ne smiju da pričaju.

„A kako će da pričaju kad se njihov vlasnik onako prema namam ponaša. Možete misliti kako se ponaša prema tim radnicima“, kazao je Milačić.

Poslanica Građanskog pokreta URA, Božena Jelušić, smatra da se potrebno fokusirati na prava radnika.

“U ovom trenutku, predložene izmjene zakona koje su već spremne treba da se daju tehničkoj službi kako bi se vidjelo jesu li u skladu sa zakonom i da ih potpiše svako iz Komisije ko želi”, rekla je Jelušić.

Ona je navela da se radnicima mora dati prostorija za sindikalno djelovanje.

Najčitanije

CEDIS

U utorak isključenja u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak će bez napajanja električnom energijom ostati: Kotor - u...