fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomski potencijali neiskorišćeni zbog pokidanih političkih veza

Ekonomski potencijali neiskorišćeni zbog pokidanih političkih veza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Političke veze Crne Gore i Srbije, koje su bile gotovo pokidane, prouzrokovale su neiskorišćavanje ekonomskih potencijala, ocijenio je crnogorski ministar finansija Aleksandar Damjanović i dodao da sa novom Vladom nema prepreka da budu kakve bi trebalo.

On je, gostujući na RTS-u, rekao da je sa ministrom finansija Srbije, Sinišom Malim, razgovarao o spajanju auto-puta između dvije države, kao i rekonstrukciji željezničke pruge Beograd-Bar.

“Hajde da razmišljamo da Luka Bar bude u najboljem mogućem interesu Crne Gore i Srbije i da je posmatramo zajedno sa rekonstruisanom prugom, jer će nam trebati ta velika propusna moć za robu iz Srbije, izvoz i sve ono što je zajednički interes”, kazao je Damjanović.

On je, kako su naveli iz Ministarstva, podsjetio da je Srbija proizvođač hrane, a Crna Gora uvoznik, kao i da Crna Gora ima neiskorišćene energetske potencijale koji mogu biti stavljeni u funkciju razvoja obje države.

“Razgovarali smo i o zelenoj energiji, ekološkim projektima, kao i o stvarima koje su sada neka bespotrebna kočnica između ekonomskih relacija Crne Gore i Srbije. Znate i sami da nemamo direktan platni promet 20-ak godina. Mislim da se to može riješiti na nivou ministara finansija i guvernera centralnih banaka”, rekao je Damjanović.

On je poručio da očekuje da robna razmjena između Srbije i Crne Gore do kraja godine dostigne milijardu EUR i podsjeti da je ona u prethodnom periodu stagnirala zbog korone i obustave izvoza strateških poljoprivrednih proizvoda.

“Crna Gora je mnogo skromnija u smislu potencijala za izvoz prema Srbiji, ali zato to kompenzujemo kroz usluge. Govorimo o otvorenosti Crne Gore da kao i ranijih godina u još većem broju primi srpske turiste, da u tom turističkom dijelu podignemo nivo saradnje”, saopštio je Damjanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije