fbpx
29.9 C
Podgorica
August 9, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessDigitalni nomadi mogu značajno doprinijeti Crnoj Gori

Digitalni nomadi mogu značajno doprinijeti Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Digitalni nomadi mogu značajno da doprinesu Crnoj Gori kroz povećanje ekonomskog rasta, kreiranje novih radnih mjesta, poboljšanje informatičke infrastrukture, stvaranje nove generacije digitalnih vještina, saopšteno je na CODE on Meetupu, pod nazivom Montenegro – destination for digital nomads.

Iz CODE Hub-a su kazali da je digitalna era donijela veliki broj olakšica kada je u pitanju rad od kuće, a da je situacija izazvana koronavirusom dodatno akcentovala taj vid poslovanja.

„Prema nekim procjenama, prije pandemije je u svijetu bilo gotovo pet miliona digitalnih nomada. Sada ih je četiri puta više, a istraživanja predviđaju da će do 2035. godine milijardu ljudi raditi “na daljinu”“, navodi se u saopštenju.

Vlada je, kako je saopšteno, prepoznala taj trend i trenutno priprema Program za privlačenje digitalnih nomada u želji da Crna Gora postane globalno privlačna destinacija za njih, što će umnogome doprinijeti daljem razvoju turizma, IT sektora, kao i cjelokupnom povećanju ekonomske aktivnosti u državi.

Blogerka sa Filipina, Kach Medina Howe je zainteresovanim učesnicima prenijela kako to izgleda kada je cijeli svijet vaša kancelarija, kao i koliko je Crna Gora prilagođena za boravak i rad digitalnih nomada.

Howe životom nomada živi od 2013. godine i do sada je obišla 146 zemalja, da bi se na kraju zaljubila u Crnu Goru i nastanila u Herceg Novom.

Ona je direkor Two Monkeys Tours & Immigration Service, ambasador Digital Nomad Nations i osnivač Montenegro Digital Nomads and Remote Workers Group.

„Digitalni nomadi mogu značajno da doprinesu Crnoj Gori kroz povećanje ekonomskog rasta, kreiranje novih radnih mjesta, poboljšanje IT infrastrukture, stvaranje nove generacije digitalnih vještina, revitalizaciju urbanih i ruralnih površina, kao i kroz kreiranje novih prilika za investicije“, kazala je Howe.

Ona smatra da Crna Gora ima sjajne predispozicije da bude izbor digitalnih nomada, kao što su relativno niski troškovi života, brz i jeftin internet, predivna priroda, niska stopa kriminala, povoljne poreske stope za stanovnike i vlasnike preduzeća, ali i da su pred državom veliki izazovi ukoliko želi da postane globalno privlačna lokacija.

Iz CODE Hub-a su kazali da se jedan od ključnih izazova koje će Crna Gora morati da prevaziđe tiče uvođenja vize za digitalne nomade, koja bi im dozvolila boravak u državi u trajanju od godinu.

„Konkurencija je velika i države širom svijeta se takmiče da što prije krenu sa uvođenjem ovih viza, kako bi ugrabile dio novog, brzorastućeg tržišta“, navodi se u saopštenju.

Meet-up je, kako se dodaje, okupio veliki broj učesnika, među kojima su i predstavnici Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, predstavnici Opštine Nikšić, NVO-a, coworkeri, vlasnici Coworking prostora u Crnoj Gori i zainteresovana javnost, kao i regionalni partneri inovaciono preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis.

Iz CODE Hub-a su kazali da je današnji događaj bio sjajan uvod za Cross-border coworking konferenciju, koja će se održati početkom oktobra u Budvi, a koja će okupiti regionalne coworking menadžere, coworkere, digitalne nomade, freelancere, regionalne i svjetske stručnjake ali i relevantne organizacije i institucije koji zajednički mogu unaprijediti poslovno okruženje prekograničnog područja.

Događaj je organizovan u okviru projekta pod nazivom Unaprijeđenje saradnje za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja – 2CODE, koji je kofinansiran kroz ERDF i IPA II sredstva EU, u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, za finansijski period od 2014, do prošle godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije