fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDamjanović: Nedostajuća sredstva tražiti na domaćem tržištu

Damjanović: Nedostajuća sredstva tražiti na domaćem tržištu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora nedostajuća sredstva neće tražiti kroz obveznice, već na domaćem tržištu, saopštio je ministar finansija, Aleksandar Damjanović, napominjući da banke “vrve od likvidnosti”.

Damjanović je na konferenciji za novinare povodom 100 dana Vlade rekao da su obavljeni razgovori sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija i da je crnogorska strana eksplicitno saopštila da ne planira zaduženje na tržištu obveznica, ni za potrebe rebalansa, ni narednog budžeta.

“Ono što ćemo pokušati da uradimo, i tu mislim da imamo dovoljno prostora, jeste da se za neophodna sredstva zadužimo na domaćem tržištu. Probaćemo da na domaćem tržištu, kroz zaduženje kod domaćih banaka i kroz emisije blagajničkih zapisa, odnosno kratkoročnih hartija, nadomjestimo likvidonosne probleme. Nećemo ići na tržište obveznica. Nijesmo tako nadareni da pozajmimo gotovo milijardu kao prije dvije godine i igramo se finansijske alhemije”, objasnio je Damjanović.

On je rekao da su realni, javni i finansijski sektor u ozbiljnjim problemima, dok banke “vrve od likvidnosti”.

“To nam definitivno goovori da neki problem imamo u našoj strukturi ekonomije i finansija u državi, kao i sa samim finansijskim sektorom. O tome treba da razmišljamo u narednom periodu i o potrebi formiranja i razvojne banke”, dodao je Damjanović.

On je, odgovarajući na pitanje da li se sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) razgovaralo o mogućem aranžmanu i kako država planira da se zaduži kazao da, uslovno rečeno, formalni aranžman sa MMF-om nije na stolu, ali da, ako do njega i dođe, to neće podrazumijevati vraćanje unazad u dijelu životnog standarda građana i ostvarenih socijalnih benefita.

“Uslovno rečeno, aranžman sa MMF-om, formalni, nije na stolu. Razgovarali smo o mogućnostima i u svakom slučaju, ako i bude potrebe za nekim aranžmanom sa MMF-om, ili Svjetskom bankom (SB), taj aranžaman ne može uključivati vraćanje unazad u dijelu životnog standarda građana i svega onoga što su ostvareni socijalni benefiti – nivo penzija, zarada i socijalnih davanja”, poručio je Damjanović.

On je dodao da će sagledati situaciju na jesen, nakon rebalansa, kada se uzmu u obzir cijene energenata, hrane i inflacije.

“Vidjećemo mogućnosti koje nam se nude na međunarodnom finansijskom tržištu. U razgovorima smo sa SB i od nje ćemo imati određenu finansijsku podršku i od ostalih finansijskih institucija. Ja sam da se prvo razgovara sa međunarodnim javnim finansijskim institucijama, jer to je uvijek transparentno, ali ne isključujem da se razgovara i sa međunarodnim privatnim finansijskim institucijama, fondovima i bankama, ali potpuno transparentno i odgovorno i bez ikakvih internih ili tajnih dogovora, nego sve na izvol’te da svi znamo šta dobijamo i koliko plaćamo”, poručio je Damjanović.

On ipak smatra da ima prostora za ozbiljne racionalizacije u budžetu u smislu javne potrošnje.

“Toga ima i ja je tražim na dva načina – u borbi protiv sive ekonomije, a drugi je da postoji potreba da se neki drugi troškovi budžeta, koji nijesu ni plate ni zarade, žestoko racionalizuju. Kod rebalansa ćemo imati prilike da o tome pričamo, a u naredne dva-tri mjeseca do budžeta da i to konkretno uradimo”, najavio je Damjanović.

Premijer Dritan Abazović smatra da nije daleko preuzimanje Željezare od biznismena Miodraga Davidovića.

„Mi nemamo dodatnu informaciju o tome, a u utorak je bio zadnji sastanak sa Davidovićem. On u direktnoj komunikaciji sa turskim investitorom mora da vidi način otplate“, rekao je Abazović odgovarajući na pitanje novinara u kojoj je fazi kupoprodaja Željezare.

On je naveo da Vlada pokušava da bude medijator u dobrom duhu jer država nema vlasnišvo nad time, s obzirom da se radi o privatnoj kompaniji.

„Pokušali smo u više razgovora sa radnicima i gospodinom Davidovićem da pronađemo neki model. Čak smo se nudili da u jednom procentu koji je za njega bio nepremostiv finansijski učestvujemo kao država pa možda u nekom budućem aranžmanu da isplati državi, ali Davidović ne želi tu intervenciju države, što nama olakšava stvari“, rekao je Abazović.

On je naveo da je dogovor bio da nakon što Beluga preuzme Neksan u Nikšiću ta sredstva se upotrijebe kao dio sredstava otplate turskoj kompaniji, a dio putem kredita ili na neki drugi način.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije