fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 75 USD

Cijene nafte stabilne iznad 75 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 75 USD, nakon što su se stišali strahovi od bankarske krize, a ulagači preusmjerili pažnju na odluku o kamatnim stopama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodnom zatvaranje trgovine i iznosila je 75,5 USD.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 69,84 USD, prenosi Hina.

Finansijska tržišta uzdrmali su proteklih dana problemi u američkom i švajcarskom finansijskom sektoru, nakon propasti američke Silicon Valley banke (SVB) i problema s likvidnošću u švajcarskom Credit Suisse-u, podstaknuvši strah od bankarske krize.

Strahovanja su se stišala nakon što su američki regulatori odlučili da isplate sve depozite propalog SVB-a, a švajcarski div UBS objavio da će, uz podršku Vlade i centralne banke, preuzeti posrnulog domaćeg konkurenta.

Grupa centralnih banaka objavila je u nedjelju da će osigurati likvidnost u finansijskom sistemu pojačanim oslanjanjem na mehanizam razmjene valuta.

To je umirilo tržišta i prigušilo strah od krize, a cijene nafte podržao je i slabiji dolar.

“Cijene nafte ponovo su blago porasle zahvaljujući smanjenoj averziji prema rizičnoj imovini, pozitivnim tržištima kapitala i slabijem dolaru”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Slabiji dolar podržava potražnju za naftom jer jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Pažnja tržišta se potom preusmjerila na odluku američke centralne banke o kamatnim stopama.

Podaci Američkog instituta za naftu (API) podstakli su u utorak zabrinutost za potražnju, nakon što se pokazalo da su zalihe nafte u SAD-u u prošloj sedmici porasle, rekli su izvori.

Analitičari su očekivali da će API-ev izvještaj pokazati pad.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u utorak poskupio 3,21 USD, na 73,96 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije