fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 87 USD

Cijene nafte pale ispod 87 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 87 USD, odražavajući strahovanja ulagača da će podignute kamatne stope u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izazvati recesiju i zaustaviti potražnju za naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 3,74 USD i iznosila je 86,72 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,98 USD nižoj cijeni od 79,51 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se ove sedmice usresedili na sjednice centralnih banaka u SAD-u i Evropi koje su već signalizirale da će podići kamatne stope kako bi zaustavile snažan rast potrošačkih cijena.

Američki Fed i švajcarska centralna banka podigli su kamatne stope za tri četvrtine procentnog boda, a norveški Norges Bank i britanska Bank of England pola procentnog poena.

Evropska centralna banka (ECB) podigla ih je još početkom septembra, tri četvrtine procentnog boda, najavivši i da nije završila sa ciklusom zaoštravanja monetarne politike u ovoj godini.

Trgovci strahuju da će viši troškovi zaduživanja zagušiti ekonomski rast i izazvati recesiju, a njihova strahovanja potpirilo je današnje istraživanje S&P Globala, koje je pokazalo pad poslovne aktivnosti u rujnu, treći mjesec zaredom, prema indeksu menadžera nabave (PMI).

“Recesija u eurozoni vrlo je izgledna”, zaključio je ekonomista S&P Globala Chris Williamson.

U takvim uslovima globalna tržišta dionica pala su na najniži nivo u dvije godine, a slijedila su ih i tržišta nafte.

“Slabi evropski PMI-ji, zabrinutost za rast zbog agresivnog zaoštravanja monetarne politike u SAD-u i Evropi uteg su rizičnoj imovini. Ni cijene nafte nijesu imune na te bojazni vezane za rast”, objasnio je Giovanni Staunovo iz švajcarske banke UBS.

Indeks dolara dostigao je najviši nivo u dvije decenije, što je takođe pritislo cijene nafte.

“Strah od recesije, učestalo podizanje kamatnih stopa i posljedična snaga dolara nadjačali su geopolitičke napetosti”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Moskva je u petak u odmetnutim dijelovima Ukrajine koje kontrolišu ruske snage organizovala referendum o pristupanju Rusiji. Vlasti u Kijevu nazvale su ga nezakonitom obmanom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak pojeftinio 80 centi na 95,51 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije