fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 82 USD

Cijene nafte ispod 82 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte spustile su se na međunarodnim tržištima ispod 82 USD, odražavajući zabrinutost trgovaca za potražnju u okruženju visokih kamatnih stopa i nagovještaje veće proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila niža 54 centa nego na zatvaranju tržišta na kraju prošle sedmice i iznosila je 81,65 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 32 centa nižoj cijeni, od 76,52 USD.

Trgovci su prošle sedmice pratili zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio predlog palestinskog Hamasa o obustavi neprijateljstava u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze, prenosi SEEbiz.

Nervozu izazivaju i napadi jemenskog pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru. Pokret upravlja najgušće naseljenim dijelovima Jemena, a ometa promet kroz prolaz Bab al-Mandab, tražeći obustavu izraelskih napada u Gazi i dostavu humanitarne pomoći Palestincima.

SAD i Britanija odgovorili su napadima na ciljeve u Jemenu, uz obrazloženje da štite sigurnost plovidbe, a Ansar Allah je proširio popis meta na brodove s britanskim i američkim vezama.

Tržišta su prigušili nagovještaji povećavanja proizvodnje u SAD-u. Energetske firme otvorile su prošle sedmice najviše bušotinskih postrojenja za naftu i gas od sredine decembra, pokazali su podaci specijalizovane firme Baker Hughes.

Trgovci istovremeno strahuju za potražnju nakon što je zvaničnica američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) izjavila da ne vidi razloga za preporuku o snižavanju kamatnih stopa u SAD-u, pridruživši se grupi koja insistira na striktnoj kontroli inflacije.

Više kamatne stope koče privredu, što znači i slabiju potražnju za naftom. Vodeći proizvođači signalizirali su preko glavnog svjetskog izvoznika Saudijske Arabije da su će budno pratiti potražnju i prilagođavati ponudu. Saudijski ministar energetike izjavio je da će zamrznuti planove o povećanju proizvodnih kapaciteta, ukazujući na energetsku tranziciju.

Saudijski zvaničnik naglasio je ipak da imaju dosta rezervnih kapaciteta i da mogu reagovati na potencijalne poremećaje u snabdjevanju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel korpe nafte njenih članica poskupio 1,3 USD, na 81,45 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije