fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 87 USD

Cijene nafte blizu 87 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na blizu 87 USD, jer su podaci o inflaciji ponovo podstakli nagađanja da bi američka centralna banka mogla da snizi troškove zaduživanja na početku jeseni i podrži ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu je nakon podna cijena barela s rokom isporuke u avgustu bila viša 34 centa i iznosila je 86,73 USD. U gotovo istom iznosu poskupio je i barel s rokom isporuke u septembru, kojim se trgovalo aktivnije, po cijeni od 85,59 USD.

I na američkom tržištu barelom se trgovalo po nešto više od 30 centi višoj cijeni, od 82,06 USD, prenosi Hina.

Finansijska tržišta već sedmicama nagađaju kada bi američka centralna banka mogla da snizi troškove zaduživanja.

Indeks cijena izdataka za ličnu potrošnju (PCE), objavljen u petak, pokazao je stagnaciju potrošačkih cijena. U odnosu na prošlogodišnji maj uvećane su 2,6 posto.

“Reakcija finansijskih tržišta bila je minimalna, a na tržištima nafte podatak je prošao nezapaženo”, rekao je Charalampos Pissouros iz brokerske kuće XM.

No, analitičari sada procjenjuju da šanse da će Federalne rezerve (Fed) sniziti kamatne stope u septembru iznose 64 odsto. Prije mjesec procijenili su ih na 50 odsto.

Niži troškovi zaduživanja podstakli bi ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima.

Trgovce je zabrinuo rast zaliha nafte i benzina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, na početku ljetne sezone putovanja, za otprilike tri miliona barela.

U četvrtak su naznake slabe potražnje zasjenile pojačane napetosti na Bliskom istoku i prijetnju širenja sukoba između palestinskog Hamasa i izraelskih oružanih snaga na Libanom.

Izrael je u srijedu napao više područja u palestinskom Pojasu Gaze, a u posljednje vrijeme učestalo se sukobljava i s libanskim Hezbolahom, raspirujući strah od uplitanja drugih regionalnih sila, uključujući Iran, velikog proizvođača nafte.

“Potencijalno širenje sukoba moglo bi značajno da utiče na snabdijevanje naftom s Bliskog istoka”, napomenuo je Ashley Kelty iz Panmure Gordona.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel korpe nafte njenih članica poskupio 59 centi na 86,05 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije