fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZavršetak auto-puta u prvoj polovini naredne godine

Završetak auto-puta u prvoj polovini naredne godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvođač radova na prvoj dionici autoputa pokrenuo je postupak za odobrenje produžetka roka izgradnje, usljed više sile izazvane pandemijom koronavirusa, saopštio je premijer Duško Marković i ponovio da bi projekat mogao da bude završen u prvoj polovini naredne godine.

„O ishodu te odluke informisaćemo parlament i poslanike i cijelu javnost čim procedura bude okončana. Ohrabrujuća informacija je da se radovi na dionici od Smokovca do Mateševa realizuju dobrom dinamikom“, rekao je Marković u parlamentu odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića.

Marković je kazao da je svako do sada odobreno pomjeranje roka bilo u skladu sa realnim okolnostima.

„Nema mjesta za dramatična predviđanja kada je upitanju auto-put. U ovom trenutku je najvažnije da gradilišta nijesu zaustavljena i da nema indicija da se to može dogoditi. I sa podgoričke i sa kolašinske strane i duž cijele trase radovi odmiču, a autoput poprima sve jasnije obrise i konture“, poručio je Marković.

On je rekao da je kašnjenje u izgradnji, za projekat vijeka kakav jeste prvi crnogorski autoput, neizbježna ali ipak mala cijena koronakrize.

Damjanovića je zanimalo koji su razlozi sada već veoma ozbiljnog kašnjenja u realizaciji projekta auto-puta i kada će on biti završen imajući u vidu da je prvobitni rok završetka bio u maju prošle godine.

On je kazao da je primijetio da Marković, u nekim svojim ranijim izlaganjima, pandemiju vidi kao razlog za odlaganje projekta ili usporenu dinamiku investiranja.

„Ne može biti razlog kašnjenja to što 500 ili 600 radnika nije došlo iz Kine, već postoje neki razlozi koji su i do nas“, smatra Damjanović.

On je kazao da bi, računajući vrijeme izgradnje prve dionice i još nekoliko godina za narednu, izgradnja oko stotinak kilometara auto-puta mogla da traje deset godina.

„Nešto ovdje jeste problematično i želim da čujem da li Vlada i Vi lično preduzimate aktivnosti i mjere da se identifikuje odgovornost za kašnjenje“, dodao je Damjanović.

Marković je ponovio da je dovršetak auto-puta razvojni prioritet Crne Gore i imperativ sveukupnog napretka države.

„Nećemo dopustiti da taj prioritet bilo šta dovede u pitanje“, kazao je Marković.

On je podsjetio da je izgradnja prioritetne dionice počela 11. maja 2015. godine sa ugovorenim rokom realizacije četiri godine, koji je produžen do 30. septembra ove godine.

„Ovaj datum je trenutno u skladu sa ugovorom o projektovanju i izgradnji i nije za sada produžavan u ugovornoj proceduri“, naveo je Marković.

On je poručio da je do sada završeno 87 odsto radova i da je u tom smislu ocjena o ozbiljnom kašnjenju u najmanju ruku pretjerana i preuranjena.

„Kilometri autoputa u Crnoj Gori su realnost vidljiva svakom od nas. Nepredviđenih okolnosti ima i na mnogo manje zahtjevnim građevinskim projektima, a ne na ovako kompleksnom. Iluzorno bi bilo očekivati da projekat ovolikih dimenzija i značaja ostane imun na globalne poremećaje poput pandemije koronavirusa“, rekao je Marković.

On je saopštio da su već puna dva mjeseca otežani uslovi rada na gradilištima i sekcijama auto-puta na svim nivoima.

„Uzroci su obustava međunarodnog saobraćaja, otežano funkcionisanje lanca snabdijevanja, smanjena mobilnost radne snage. Nije ovdje samo u pitanju nedostatak radnika kineske kompanije nego i nemogućnost obezbjeđenja drugih radnika od izvođača, pa i domaćih podizvođača“, zaključio je Marković.

Najčitanije