fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNeophodna podrška malom i srednjem biznisu

Neophodna podrška malom i srednjem biznisu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upravljanje krizom javnog zdravlja, odnosno stabilizacija i eventualni oporavak crnogorske ekonomije je ključni izazov u ovoj godini, ocijenila je ekonomska analitičarka, Mila Kasalica i dodala da je neophodna podrška mikro, malom i srednjem biznisu.

„Samo je jedan izazov, a to je upravljanje krizom javnog zdravlja, odnosno koliko će to trajati i da li će crnogorska ekonomija uspjeti da se stabilizuje i počne oporavljati u ovoj godini“, rekla je Kasalica agenciji Mina-business, odgovarajući na pitanje koji su ključni izazovi ekonomije u ovoj godini.

Ona smatra da način na koji je mikro, mali i srednji biznis radio prošle godine budi nadu, ali ta nada mora da bude podržana dodatnim sredstvima iz budžeta, pa i po cijenu da se ta sredstva moraju vratiti za dvije godine.

„Tu nadu u ovom trenutku treba da podrži crnogorsko bankarstvo i Investiciono-razvojni fond (IRF). Nema razloga da se drže sredstva na računu“, kazala je Kasalica.

Ona je rekla i da treba vidjeti šta će donijeti budućnost kada je riječ o tome da li će Centralna banka (CBCG) prilagoditi regulative da se ne bi igrali činovništva rizicima, nego promišljenosti o rizicima, što se mora riješiti u prvom kvartalu ove godine.

Kasalica je, govoreći o ekonomskim dešavanjima u prošloj godini, kazala da bi crnogorska ekonomija, i da joj se nije desila kriza upravljanja javnim zdravljem, imala tu vrstu suočenja.

„To je trebalo da pripada prethodnom timu izvršne vlasti, a desilo se novom timu. Šta je to suočenje u stvarnosti značilo? Sa stanovišta budućnosti ekonomske politike Crne Gore, budžet više ne može da bude šalter za pokrivanje ko zna kakvih gubitaka, a nijesu interesi razvoja i stvaranja proizvoda koji će stvarati novu vrijednost“, navela je Kasalica.

Ona je kazala da posljednji podaci CBCG o situaciji u bankarskom sektoru za novembar prošle godine daju prve naznake da su se depoziti vratili na nivo marta kada se u suštini radilo, a krediti su značajno porasli.

„Neto porast kredita u odnosu na ono što su pali depoziti je ono što je oslobođeno obavezne rezerve. Sa te strane, to su prvi signali koji daju da je izdavanje obveznica i prihvatanje stranih investitora da kupe tu obveznicu imalo svog smisla“, rekla je Kasalica.

Ona je, govoreći o ekonomskoj politici nove Vlade, kazala da je euroobveznica bila diskretno povoljniji aranžman nego pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

„Takođe, kada je riječ o jednomjesečnim odlukama o privremenom finansiranju, tim bivšeg ministra finansija Darka Radunovića je pripremio tri dokumenta, odnosno nacrt budžeta za ovu godinu, obrazloženje tog budžeta i projekcije“, kazala je Kasalica.

Prema njenim riječima, osim obrazloženja koje predstavlja metodološki inovativnost i usaglašavanje sa evropskim standardima u sektorima koji treba da se pokrivaju, ni predlog budžeta, ni projekcije nijesu rađene, jer su znali da se ne odnose na ono što su ciljevi eventualno prethodnog tima Vlade.

„To ne znači da nijesu dobro odradili svoj posao, ali odraditi činovnički posao u trenutku kada se moraju uraditi strateške stvari nije dobro“, smatra Kasalica.

Ona je ocijenila da Državna revizorska institucija (DRI), koja pripada ustavnom elitizmu, treba da svoj posao sagleda van ekstremnog činovništva, a u kontekstu strateške podrške jačanju budžetske kontrole crnogorskog budžeta.

„To je nešto što u ovom trenutku nemamo, a da li ćemo imati – moje lično strukovno mišljenje je – ne sa ovim timom DRI, ali hajde da bude da sam ja u krivu“, rekla je Kasalica.

Ona je ocijenila i da je prihvatanje informacije oko situacije u Montenegro Airlinesu (MA) bilo potpuno očekivano i sa ekonomske i sa strateške strane.

„Pred javnost Crne Gore se za tako kompleksne stvari moralo izaći sa ukupnim materijalom, koji je obiman i od kojeg ne treba bježati da se objavi“, smatra Kasalica.

Ona je ocijenila da je u ovom trenutku crnogorskog ekonomskog razvoja veoma neobična situacija, jer novi tim izvršne vlasti ima jedinog saveznika – javnost Crne Gore i način na koji ih prate medijski poslenici iz Crne Gore, nažalost ne iz regiona i ne u većini.

„Pred javnost Crne Gore se mora izlaziti sa detaljnom informacijom i bilo bi dobro da premijer i njegov uži tim što prije formiraju biro za odnose sa javnošću“, zaključila je Kasalica.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...