fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCrna Gora gradila sliku poželjne i stabilne investicione destinacije

Crna Gora gradila sliku poželjne i stabilne investicione destinacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija se, od sticanja nezavisnosti, dinamično mijenjala i dosljedno se gradila slika poželjne i stabilne investicione destinacije, što je dovelo do toga da ukupni priliv stranih direktnih investicija pređe sedam milijardi, ocijenila je ministarska ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je u intervjuu Vijestima kazala da pokazatelji daju objektivnu sliku ostvarenog razvoja.

„To ne znači da treba da se zavaravamo da je put bio idealan, jer je bilo i loših privatizacija, nesolidnih partnera i nerealizovanih investicija, ali pažljivo odabrani razvojni pravac i izuzetno dobar ukupni rezultat doveo nas je u poziciju da iz tih problema izvučemo pouke i iskoristimo potencijale“, poručila je Sekulić.

Ona je saopštila da je tranzicija od sistema nekoliko industrijskih giganata, na oko 35 hiljada preduzeća danas, koja posluju bez nekada ustaljenih sistema državne pomoći, podrške i brojnih poravnanja, bila teška i zasigurno ne podjednako pravična.

Sekulić je kazala da je početkom ove godine ukupan priliv stranih direktnih investicija od referenduma prešao impresivnih sedam milijardi EUR.

„Svi bismo mi željeli da životni standard raste brže, ali je činjenica da je u odnosu na startnu poziciju u poređenju sa okruženjem, naš razvoj bio dinamičniji“, smatra Sekulić.

Prema njenim riječima, ukupna ekonomska aktivnost u zemlji dovela nas je u poziciju da se i država kao investitor pridruži snažnom zamahu ulaganja.

„Kapitalni budet je veći iz godine u godinu. Naša zaduženja do pojave pandemije, mahom su bila vezana isključivo za ulaganja u infrastrukturu. Sada svjedočimo eksternom šoku, ali to nije crnogorska specifičnost, već globalni fenomen, koji je usporio cijelo čovječanstvo“, poručila je Sekulić.

Ona smatra da oslanjanje na turizam ne treba posmatrati kao slabost, te da je period nakon pojave koronavirusa prilika da se država posveti unapređenju prerađivačke industrije i poljoprivrede, sa akcentom na eksploataciju domaćih resursa, posebno energetskih.

Najčitanije