fbpx
NaslovnicaGlavna vijestChild-friendly brend iskoristiti za uvezivanje

Child-friendly brend iskoristiti za uvezivanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Child-friendly brend, koji podrazumijeva da dijete tokom odmora bude bezbjedno i da ima odgovarajuću zabavu, trebalo bi da bude podstrek turističkoj privredi da se dodatno uveže i obogati ponudu, saopšteno je na konferenciji Asocijacije za demokratski prosperitet (ADP) – Zid.

Izvršna direktorica ADP Zid, Sanda Rakočević, kazala je da je projekat Child-friendly turizam u prekograničnoj regiji počeo da se realizuje 2018. godine i da je podržan u okviru prvog poziva IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija.

Projekat je, kako je ocijenila, uspio da ispuni zadati cilj.

„Cilj je bio da se doprinese atraktivnosti prekogranične regije za turiste koji praktikuju odmor sa porodicom i djecom. Kroz projekat smo razvili potpuno novi brend, Child-friendly. Ponosna sam što je i zaštićen, jer smo predali kompletnu dokumentaciju za sertifikaciju i zaštitu brenda“, rekla je Rakočević na konferenciji pod nazivom Oslikavanje turističke ponude u “novoj normalnosti”.

Dvodnevna konferencija je posvećena učešću kreativnih i kulturnih industrija u razvoju turističke ponude, naročito u predstojećem periodu koji pod uticajem pandemije koronavirusa prerasta u novu normalnost.

Child-friendly brend je autentično crnogorski. Razvijen je i zaštićen tokom realizacije projekta. U Crnoj Gori je brendirano 50 turističkih, odnosno uslužnih objekata markicom Child-firendly. Brend je zastupljen i na albanskom primorju, a do sada je brendirano deset hotela u regionu Skadar i Lježe.

Rakočević je kazala da je u realizaciju projekta bilo uključeno preko 120 različitih društava, organizacija, kompanija i institucija sa crnogorske i albanske strane, kao i da je kroz radionice obučeno preko 300 ljudi iz turističke privrede dvije zemlje.

„U Crnoj Gori je brendirano 50 predstavnika truističke privrede, a u Albaniji deset i svi su dostupni na veb platformi Child-friendly tourism. Osim toga, razvijena je i prekogranična turistička ponuda kroz pet paketa“, dodala je Rakočević.

Ona je objasnila da Child-friendly turizam nema u fokusu samo djecu, već i djecu i roditelje.

„Taj koncept odgovara na onu potrebu koju svi roditelji imaju, a to je gdje ću s djetetom tokom dva, pet ili sedam dana odmora. U svim objektima koji su obilježeni Child-friendly markicom dobijate odgovor na to da vaše dijete bude bezbjedno, da bude sa vama i da u isto vrijeme ima odgovarajuću zabavu, a da to nijesu elektronski uređaji“, poručila je Rakočević.

Ona je rekla da djeca moraju prije svega da nauče da se igraju, da steknu motoriku i da je to ono što Child-friendly kao brend nudi.

„Vjerujem da je ovo podstrek svim predstvnicima turističke privrede, koji već jesu sastavni dio Child- friendly brenda, i svima onima koji to žele da postanu, da se uvežu. Ovo je idealna prilika da ovaj brend iskoriste za uvezivanje“, smatra Rakočević.

Konsultantkinja na projektu, Kristina Gačević, saopštila je da je Child-frendly novi brend na tržištu i da je ponuda namijenjena porodicama sa djecom.

„Obuhvata edukativne sadržaje – od jahanja konja, vožnje brodićem, odnosno svega onoga što djeci može biti zabavno, a da je naravno sigurno i bezbjedno“, navela je Gačević.

U Crnoj Gori su kroz projekat uključeni gradovi Rožaje, Podgorica, Bar i Ulcinj, a u Albaniji Skadar i Lježe.

Gačević je kazala da roditelji, kada planiraju odmor sa djecom, prvo gledaju koja su to mjesta koja zadovoljavaju osnovne kriterijume za njihovu djecu – sigurnost, bezbjednost i zabava.

„Kada pričamo o hotelima, prva stavr kad dođemo s djecom je da imamo dobar pristup, krevetić, kutiju prve pomoći i da utikači budu bezbjedni. Kada putujem sa djecom potrebni su mi za bebu blender, grijač za vodu i tuta. Sada mogu da provjerim šta od toga objekti Child-friendly posjeduju“, kazala je Gačević.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Ivana Đurović, saopštila je da je trenutno naizazovnije biti kreativan na način da inovacije i kreativnost doprinesu pozitivnim rezultatima u turizmu i društvu uopšte.

„Svaki period krize izvlači slabosti jednog sistema na površinu i to je naročito izazovan period koji pokazuje koliko je jedno društvo u mogućnosti i u stanju da se sa tim suoči. Nadam se da nam uz ovakve projekte i cjelokupnu adaptaciju društva predstoje mnogo bolji dani“, poručila je Đurović i dodala da je prošla godina bila jako teška i izazovna.

Ona smatra da je turistička privreda spremna da sa tim lošim periodom završi i da krene u neku bolju budućnost.

Menadžer Glavnog grada Podgorica, Marjan Junčaj, saopštio je da bi na ovu temu govorio iz tri segmenta – prirode, porodice i nekog narednog nivoa koji slijedi u budućnosti.

„Glavni grad dosta radi na svim segmentima kada je u pitanju strateško planiranje turističkog razvoja, ali i onome što je konkretno vezano za zdraviji i bolji život građana. Mi iz tog razloga kao prioritet stavljamo očuvanje prirode i potenciramo sve moguće aktivnosti koje se vezuju za prirodu, a koje imaju usku povezanost sa djelatnostima gdje su prisutna djeca“, kazao je Junčaj.

On je podsjetio na valorizaciju lokacije Gorice kada je u pitanju avanturistički park.

„Takođe, planiramo da u bliskoj budućnosti stvorimo realne preduslove kada je u pitanju i neka aktivnost koja je vezana za Skadarsko jezero i druge zelene površine, akva-parkove, a možda i neke zoološke vrtove“, dodao je Junčaj.

On smatra da turizam ne treba da bude ni u jednom procentu zanemaren, a naročito dio koji se odnosi na Child-friendly turizam.

„Mislim da je situacija sa koronavirusom pružila neki novi izazov. Sve do sada smo uzimali zdravo za gotovo. Smatram da bi trebalo da postavimo neke nove limite kada je u pitanju čistoća vode koju naša djeca piju i čistoća vazduha“, rekao je Junčaj.

Doktorantkinja na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG), Milica Muhadinović, predstavila je prednosti blockchain tehnologije u turizmu.

Ona je objasnila da je blockchain baza podataka koja funkcioniše u distribuiranoj mreži više kompjutera koji čuvaju podatke o transakcijama.

Blockchain se primjenjuje kod digitalnih valuta, globalnih plaćanja, slanja doznaka s jednog kraja svijeta na drugi, u mikrofinansiranju, kreiranju lanaca snabdijevanja, čuvanju prava intelektualne svojine i na finansijskim tržištima – za upravljanje dugom.

„Prednosti blockchaina su sigurnost podataka, decentralizacija, nepromjenjivost, efikasnost, transparentnost, povjerljivost“, objasnila je Muhadinović.

Kada je u pitanju mogućnost primjene blockchaina u turizmu, ona se ogleda u koordinaciji i upravljanju rezervacijom smještaja i prevoza, identifikaciji putnika, upravljanju prtljagom, plaćanjima.

Muhadinović se osvrnula i na stablecoin, koji ima iste osobine kao većina kriptovaluta.

„Može biti čuvar vrijednosti, raditi kao sistem plaćanja bez granica, može se transferisati bez posrednika, funkcioniše van bankarskog sistema“, rekla je Muhadinović.

Takođe, stablecoin omogućava brži i efikasniji transfer.

„Prednosti su da se lako mijenja za zvanično sredstvo plaćanja, olakšava prekogranična plaćanja, smanjuje troškove“, objasnila je Muhadinović.

Ivan Joličić je zajedno sa svojim timom programera učesnicima konferencije predstavio Perper – easy pay method.

„Da nije bilo bitkoina, ne bi bilo blokchain tehnologije, koja sada može da nastavi da se razvija bez bitkoina“, rekao je Joličić.

On je kazao i da najjače globalne firme u svojim dejlatnostima više ne mogu da negriaju postojanje kriptovaluta.

FOTO Galerija:

« of 2 »

Najčitanije