fbpx
NaslovnicaCrna GoraČarapić: Vlada da povuče odluku o prinudnoj upravi u Šavniku

Čarapić: Vlada da povuče odluku o prinudnoj upravi u Šavniku

Podgorica, (MINA) – Vlada bi trebalo da povuče odluku o prinudnoj upravi u Šavniku, ukoliko je to uslov opozicije za dalji nastavak rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić.

Prema njegovim riječima, da bi se u Crnoj Gori nastavili zdravi demokratski procesi, neophodno je da Odbor za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa i Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu nastave rad i da ga okončaju u skladu sa zadatim ciljevima.

“Da bi se došlo do progresa po pitanjima popisa i izborne reforme, neophodno je da partije pokažu isti onaj kapacitet za konstruktivnost koja je postojala na početku ovih procesa”, ocijenio je Čarapić.

On je, na društvenoj mreži X, naveo da je neophodno prekinuti blokadu rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

“U tom pravcu predlažem Vladi da stavi van snage odluku o uvođenju odbora povjerenika u Šavniku, ukoliko je to uslov opozicije za dalji nastavak rada Odbora”, naveo je Čarapić.

On smatra da je ta odluka izgubila svoj smisao jer se svakako ne primjenjuje, budući da predsjednik države Jakov Milatović nije raspisao izbore po stupanju na snagu odluke.

Kako je rekao Čarapić, Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu mora da bude funkcionalan jer je to preduslov za dalje evropske integracije.

“A problem Šavnika se lako može riješiti ukoliko politički subjekti pokažu više hrabrosti i naprave pošten politički dogovor o izlasku iz ove krize”, smatra Čarapić.

On je kazao da je u kontekstu popisa neophodno da se bez odlaganja kompletira komisija za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom popisa stanovništva.

“Kako bi se u cjelosti ispoštovao sporazum i što prije došlo do relevantnih podataka od značaja za svaki dalji društveni proces”, dodao je Čarapić.

On je poručio da građani ne smiju biti taoci političkih dogmi, a da opozicija i vlast moraju da se dogovaraju o pitanjima koja se tiču i jednih i drugih.

“Vrijeme je da se vratimo u okvire zdravog političkog djelovanja jer samo tako možemo da dodajemo novu vrijednost našem društvu”, zaključio je Čarapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...