fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Kaznena politika prema određenim medijima treba da se pojača

Abazović: Kaznena politika prema određenim medijima treba da se pojača

Podgorica, (MINA) – Kaznena politika prema određenim medijima treba da se pojača, ocijenio je mandatar za sastav nove Vlade Dritan Abazović, navodeći da pojedini crnogorski mediji nijesu daleko od nekih iz regiona kojima je oduzeta licenca.

Abazović je, na konferenciji Centra za demokratsku tranziciju (CDT) “Mreža dezinformacija: ukradena demokratija”, rekao da ima dosta dezinformacija u javnom prostoru.

On je kazao da je u Crnoj Gori lažna vijest postala dominantna, da su društvene mreže učinile svoje i da se na njima vodi velika politička borba.

“Postoje portali koji su naklonjeni političkim strukturama, nedostaje profesionalizam, postoji velika tendencioznost. Čak i kad se prenose tačne vijesti, velika je stvar kako ćete izvesti naslov, dosta publike ne čita šire tekstove i na taj način se stvara javno mnjenje”, naveo je Abazović.

On je rekao da je važno da se “u ovom trenutku vrednosno opredijelimo”.

“U ovom trenutku se izvodi invazija na jednu suverenu državu. Sa druge strane, ratna dejstva ne prestaju. Mislim da su ovo oni momenti kada konflikt više nije na ravni društvenih mrežama, političkih obračuna, već on dnevno odnosi život i stvara veliku tragediju”, kazao je Abazović.

On je rekao da postoji negativan strani uticaj, ali da treba razložiti ono što je stvarno postojanje malignog uticaja na državu i onoga što je opravdanje za neizvršavanje zadataka “pa neko želi da se pokrije retorikom zbog nekog uticaja da strane”.

“Ako se formira 43. Vlada, a formiraće se ovako ili onako, treba ispuniti obaveze, i kaznena politika prema određenim medijima treba da se pojača”, kazao je Abazović..

On je podsjetio da su već preduzeti koraci prema nekim regionalnim televizijskim stanicama.

“Ali ne mislim da su neki naši mediji daleko od onih kojima smo privremeno oduzeli licencu”, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, afirmisanje fašističkih ideja, jake polarizacije, nacionalizma, vrlo je štetno za male sisteme poput crnogorskog.

“Treba da pravimo razliku između onoga što je medijska sloboda i univerzalnih ljudskih prava u našem društvu. Navijam za medijski, politički pluralizam. Nadam se da će Crna Gora u narednih godinama to da afirmiše na najbolji način”, kazao je Abazović.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke rekla je da dezinformacije i zlonamjerne informacije oslabljuju sistem.

Ona je navela da postoje dezinformacije koje uzrokuju dalje podjele.

“Moramo da poštujemo sva mišljenja, da slušamo više, da manje tvrdimo”, istakla je Rajnke.

Prema njenim riječima, uspjeh dezinformacija je evidentan kada su društva podijeljena.

Rajnke je kazala da se dezinformacije ne mogu napasti samo preko faktčekera, već se to mora uvesti u oblast obrazovanja.

Ona je rekla da saradnjom Vlade, uz jaku posvećenost civilnog društva, dezinformacije mogu postati pozadinska, a ne naslovna vijest u novinama.

Zamjenik šefice delegacije Evropske unije (EU) Rikardo Seri kazao je da je najvažnija stvar postavljanje cilja o postizanju pouzdanih medija.

Prema njegovim riječima, medijska pismenost je važna.

“Ako građanin nema svijest o lažnim vijestima i pravom novinarstvu, onda nigdje nećete stići”, kazao je Seri.

On je rekao da je upoznat da je Crna Gora jedna od prvih država koja je uvela medijsku pismenost u sistem obrazovanja, i da će EU to podržati.

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević Kovačević je ocijenila da je borba protiv dezinformacija u Crnoj Gori svedena tek na dnevnopolitičke obračune, i da je lažna vijest samo “zgodna etiketa za političkog protivnika”.

“Strani uticaj je optužba iz koje se želi kreirati neka politički korisna afera. Mi nemamo ni strategije, ni zakone, ni institucije koje štite društvo od pogubnog uticaja dezinformacija”, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, Crna Gora nema ni institucije za borbu protiv dezinformacija, ali, kako navodi, ima rasprostranjenu mrežu dezinformacija povezanu i sa globalnim i sa lokalnim političkim akterima.

“U Crnoj Gori imamo svjetski poznate i lokalno aktivne ekstremiste koji neometano obavljaju svoj posao, između ostalog i onaj veoma bitan – destabilizaciju prilika kroz širenje laži. O dezinformacijama i stranim uticajima ne raspravlja naša Skupština, nije prihvatila naš predlog za osnivanje posebnog Odbora koji bi se bavio ovim temama”, kazala je Kovačević.

Ona je rekla da je nenadležna i Vlada Crne Gore, iako je prije godinu obećala konkretne akcije.

“Ali primjer pokušaja eskiviranja sankcija Rusiji nam jasno govori da oni u tome nikad i nijesu bili iskreni. Njihova se politika svodi na nemanje stave”, dodala je Kovačević.

Ona je ocijenila da su institucije pasivne.

“Ili im Vlada nije dala signal da krenu u akciju. Akcije nema ali svi imaju veoma jake izgovore. Borbom protiv dezinformacija se bavi mala skupina aktivista i novinara u svim medijima i entuzijasta”, kazala je ona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije