Naslovnica Crna Gora U poslednjoj deceniji rađalo se znatno više dječaka

U poslednjoj deceniji rađalo se znatno više dječaka


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se u poslednjoj deceniji godišnje rađalo značajno više dječaka nego djevojčica, pokazuju podaci Uprave za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva Monstat.

Kako prenosi Dan, prema statističkim podacima, trend da se u Crnoj Gori rađa više dječaka nego djevojčica nastavljen je i prošle godine, jer je beba ženskog pola u porodilištima bilo manje nego dječaka za 262.

Od 2011. do kraja 2020. rođena su 2.922 dječaka više nego djevojčica, a najveći disbalans zabilježen je 2014, kada je broj djevojčica bio manji za čak 365, a najmanji 2016. kada je ta brojka iznosila 131.

Crna Gora već godinama, uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju, spada u države koje imaju konstantan trend da se rađa više dječaka nego djevojčica, što može dovesti do demografskog disbalansa većih razmjera.

Fond Ujedinjenih nacija (UN) za stanovništvo naveo je da se Crna Gora nalazi među zemljama sa najvećim disbalansom u broju novorođene muške i ženske djece u regionu Evrope i centralne Azije.

Prema tom izvoru, na svakih 110 dječaka u Crnoj Gori u prosjeku se rodi 100 djevojčica, dok je uobičajeni odnos 100 prema 102-104.

Najčitanije

Remi Draškovića i Blagojevića

Podgorica, (MINA) - Internacionalni majstor Luka Drašković i velemajstor Dragiša Blagojević remizirali su u...

Radović u finalu