fbpx
NaslovnicaCrna GoraSrzentić: Proces izrade medijske strategije biće inkluzivan i transparentan

Srzentić: Proces izrade medijske strategije biće inkluzivan i transparentan

Podgorica, (MINA) – Medijska strategija Crne Gore za period od naredne do 2026. godine jedan je od najvažnijih dokumenata, koji će ponuditi odgovore na aktuelno stanje na medijskoj sceni i tržištu i izazove, kazala je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Ona je na prvoj sjednici radne grupe za izradu medijske strategije, koja je održana danas, rekla da ona treba da polazi od javnog interesa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Srzentić, koja predsjedava radnom grupom, ukazala je da će proces izrade strategije biti inkluzivan i transparentan,

„Namjera nam je da medijsku scenu uskladimo sa potrebama i interesima građana, međunarodnim praksama koje se odnose na slobodu informisanja i govora, što je odlika svakog demokratskog društva”, navela je Srzentić.

Ona je pojasnila da je riječ o strategiji koja je predviđena programom rada Vlade, a glavni cilj je da Crna Gora ima ambijent koji stimuliše slobodno i profesionalno novinarstvo.

Prema riječima Srzentić, to znači da žele da istinski ostvare javni interes, koji se ogleda u tome da su građani Crne Gore informisani, kao i da imamo medije kojima se vjeruje i koji kontrolišu i Vladu i sve one koji su moćni u društvu.

“Nije nam cilj da pišemo bajke, nego da imamo realan dokument, koji nam stvarno može biti putokaz za rješavanje problema“, istakla je Srzentić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za medije, Neđeljko Rudović, koji je koordinator radne grupe, napomenuo je da ona imati inostranu ekspertsku podršku, koju realizuju Savjet Evrope i Evropska unija preko JUFREX programa.

U radnoj grupi su, pored predstavnika Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade i ministarstava finansija i socijalnog staranja, pravde, prosvjete, nauke, kuleture i sporta.

“Kao i Direkcije za zaštitu tajnih podataka, Vrhovnog suda, Državnog tužilaštva, agencija za elektronske medije i za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Radio Televizije Crne Gore i pet predstavnika nevladinih organizacija”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije