fbpx
NaslovnicaCrna GoraReagovanje na rezoluciju o Srebrenici odraz nemoći GP URA

Reagovanje na rezoluciju o Srebrenici odraz nemoći GP URA

Podgorica, (MINA) – Reagovanje Građanskog pokreta (GP) URA na inicijativu Bošnjačke stranke (BS) da se usvoji rezolucija o Srebrenici, odraz je nemoći i želje te političke grupacije da se sa dnevnog reda uklone neugodne teme, poručili su iz BS-a.

Poslanica GP URA Suada Zoronjić ranije je kazala da rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju je BS najavila da će ponovo predložiti na prvoj redovnoj sjednici Skupštine, nije iskreni pijetet prema srebrničkim žrtvama, već manipulacija u korist sticanja najjeftinijih političkih poena.

Iz BS su naveli da se najbolja ilustracija bezprizornosti i lažnog moralisanja GP URA ogleda u tome da “pridike upućuje Zoronjić, koja je uspjela u svom biračkom mjestu da osvoji svega dva glasa od 976 izašlih birača”.

Iz te partije su naveli da je njihova moralna obaveza da na svakom mjestu podsjećaju na stradanje nedužnog bošnjačkog naroda u Srebrenici.

„Ne vidimo zbog čega gospođa Zoronjić uopšte reaguje na ovakve tvrdnje“, kazali su iz BS-a.

Prema njihovim riječima, pojedine partije, poput GP URA, žele da pobjegnu od te teme, „pa se kriju iza jeftinih populističkih saopštenja i ataka na BS po principu napad je najbolja odbrana“.

Iz BS su rekli da očekuju da će Zoronjić svoje stavove oko Srebrenice i genocida usaglasiti sa poslaničkim klubom URA-e.

„I da će, ukoliko joj Državna izborna komisija bude verifikovala mandat, podržati navedenu rezoluciju“, poručili su iz BS-a.

Iz te partije su naveli da razumiju nervozu koja je ovih dana prisutna kod URA-e.

„Jer nije lako objasniti da jedna prograđanska partija sjedi u koaliciji sa partijama koje otvoreno, javno negiraju genocid. To vam neće oprostiti građani Crne Gore“, kaže se u saopštenju BS-a.

Navodi se da je prethodna vlast konkretno pokazala pijetet prema žrtvama Srebrenice.

„Sa druge strane, od pojedinih konstituenata nove vlasti svakodnevno svjedočimo negiranju genocida, na šta kolege iz URA-e ne reaguju. Zato je i ova rezolucija predložena, da svako pokaže svoje pravo lice“, dodali su iz BS-a

Kako su kazali, od URA-e su očekivali da povodom priče oko genocida u Srebrenici „najprije osudi čestitku premijera Zdravka Krivokapića povodom 9. januara, neustavnog praznika Republike Srpske“.

„Nažalost i tu ste ostali nijemi i pokazali da slijedite antibošnjačku politiku. Javnost dobro zna šta znači 9. januar i da je to početak agresije, koji je rezultirao masovnim zločinima i genocidom“, naveli su iz BS-a.

Oni su kazali da od nove prozapadne vlade, koja se obavezala da će nastaviti proevropski kurs, očekuju da će osuditi genocid u Srebrenici.

„I ne samo URA, već i ostali konstituenti vlasti, pa i Prava Crna Gora. Pokažite javnosti da ste na braniku pravih vrijednosti i jednakih šansi za sve građane, umjesto što zapošljavate članove svojih porodica“, rekli su iz BS-a.

Oni su poručili da je BS je časno obavljala svoj dio posla u prethodnoj Vladi i bila dio svih pozitivnih procesa.

„Pokazaćemo javnosti, u potpuno demokratskom duhu, kroz ustaljene procedure i na sjednicama Skupštine kao i na drugim odgovarajućim tijelima svačije političko lice“, kazali su iz BS-a.

„Usvajanje rezolucije o Srebrenici se pokazalo i kao dobar mehanizam razgolićavanja nedefinisanih partija, poslanika i zakulisnih političkih ciljeva i platformi. Razumijemo nervozu Zoronjić i Građanskog pokreta URA, ali moraju se navići da se ne mogu igrati sa ovako važnim temama“, zaključuje se u reagovanju.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...