fbpx
NaslovnicaCovid19Mugoša: Funkcionisanje zdravstvenog sistema ugroženo

Mugoša: Funkcionisanje zdravstvenog sistema ugroženo

Podgorica, (MINA) – Funkcionisanje zdravstvenog sistema u Crnoj Gori ugroženo je, ocijenio je predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša, dodajući da trenutna epidemiološka situacija može da postane nepodnošljiva za svakog pojednica i društvo u cjelini.

On smatra da su masovna okupljanja glavni razlog povećanog broja oboljelih i umrlih.

“Trenutna epidemiološka situacija je loša, teška, prijeti da postane nepodnošljiva. Nije u pitanju samo zdravstveni sistem, čije je funkcionisanje
već ugroženo, prijeti da postane nepodnošljiva za svakog pojedinca i društvo u cjelini”, rekao je Mugoša agenciji MINA.

Kako je naveo, broj žrtava koronavirusa svakodnevno se povećava.

“Zbog nemogućnosti da budemo uz svoje najbliže u najtežim trenucima njihove bolesti, načina na koji se sahranjuju žrtve pandemije, naša tradicija, običaji, bliski porodični odnosi dovedeni su u pitanje”, kazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, mediji ne služe svojoj svrsi, odnosno zaštiti javnog interesa.

“Više služe ispunjavanju političkih agendi, mediji „kupusare“. U takvoj situaciji građanima je servirano „neka bude šta bude“. Ali tako ne može”, naveo je Mugoša.

On je rekao da zaposleni u zdravstvu osam mjeseci rade u vanrednim i potpuno neregularnim uslovima.

“Niti jedna bolest koja je postojala prije pandemije nije prestala da bude bolest. Dakle, nedopustivo je da smo zanemarili liječenje pacijenata oboljelih od ogromnog broja drugih bolesti, odnosno da su građani, da bi se liječili, prinuđeni da masovno odlaze u privatne zdravstvene ustanove gdje svaku uslugu moraju dodatno da plate”, kazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, uz povećan broj pacijenata oboljelih od Covida, veliki broj
inficiranih ljekara, medicinskih radnika, neliječenje drugih bolesti je treći uzrok, zbog kojeg današnja situacija može ostaviti ozbiljne posljedice po zdravlje nacije.

“Da se svi inficiramo i obolimo, nešto što u posljednje vrijeme sve češće čujem kao „rješenje“ je posljednje što bi smjeli sebi da dozvolimo”, kazao je Mugoša.

Kako je naveo, vakcina protiv koronavirusa je “blizu”.

“Treba nam samo još nekoliko mjeseci da dođemo do kakvog takvog kolektivnog imuniteta koji je, za sada, praktično jedina nada. Mi jednostavno moramo podnijeti žrtvu i promijeniti svoje ponašanje. Neka to bude još ovaj put”, zaključio je Mugoša.

Najčitanije