fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Država potpuno čista u slučaju Možura

Đukanović: Država potpuno čista u slučaju Možura

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je u slučaju Možura u potpunosti čista, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, navodeći da opozicija, dio nevladinog sektora i medija pokušavaju da oštete autoritet predsjednika države, ne štedeći ni državu.

On je, tokom posjete Cetinju, rekao da vjeruje da takve priče više nikog ne iznenađuju, jer je vrijeme predizborne kampanje.

“Naši politički konkurenti svjesni svojih deficitarnih snaga pokušavaju da proizvodnjom afera naude Demokratskoj partiji socijalista, a onda i meni”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, cijela Crna Gora “svjedoči koliko je bilo takvih afera i kako je svaka završila”.

“Nema tu ništa novo, ovo je jedna afera iz takvog repertoara. Opozicija, dio nevladinog sektora i dio medija pokušavaju da oštete aurtoritet predsjednika države ne štedeći ni državu”, naveo je Đukanović.

On je istakao da je u slučaju Možura Ministarstvo ekonomije saopštilo činjenice koje su već relevantne.

“U jednom dijelu tog perioda bio sam predsjednik Vlade i savršeno dobro vladam svakom činjenicom. Nijesam ni našao za shodno da reagujem, jer iza toga stoji samo destrukcija koja se medijski sistematski spinuje,” kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, sve je u tom procesu urađeno besprekorno zakonito.

“Zakonito je odabran prvi koncesionar. Suočili smo se sa problemom da on ne može da završi investiciju u predviđenom roku, bila je to renomirana kompanija iz Španije. Poželio je da dobije ili novog partnera, ili da proda svoja koncesiona prava u skladu sa propisima iz našeg pravnog sistema”, pojasnio je Đukanović.

On je rekao da je država učestvovala u donošenju odluke o promjeni ugovornih strana u tom poslu.

“Uslov naš je bio da se partner može promijeniti samo ako je iz tog renomea kao i prethodno odabrani. Na sreću dobili smo državnu kompaniju iz članice Evrospke unije, Enemaltu”, kazao je Đukanović.

Nakon detaljnog sagledavanja njihove ponude, kako je naveo, saglasili se i donijeli ugovor, u kojem su se dogovorili da je rok od 60 dana da dođe do promjene činjeničnog stanja u privrednom registru, što se i dogodilo.

“Enemalta je preuzela koncesiona prava i sve je rezultiralo završetkom investicije dvije godine kasnije. Tako da danas imamo jedan novi proizvodni energetski subjekt u Crnoj Gori”, dodao je Đukanović.

On je rekao da je, na prigovore da je time favorizovan taj novi proizvođač, time što je dobio mogućnost da prodaje električnu energiju, odgovor vrlo jednostavan i on je već saopšten.

Đukanović je istakao da država nije ništa izgubila u tom poslu nego je na dobitku jer je to vrijedna investicija.

“Sve ostalo što se konstruiše na tu priču je plod, rekao bih, najpoganije mašte, koja se nažalost nastanila u dijelu crnogorske javnosti, gdje se pokušavaju neke sumnje sa Mlate povezati sa Crnom Gorom, a sve kako bi naudili vlasti”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ne zna ništa o tome i ne može imati nikakve veze sa tim.

“Naš jedini partner u toj priči je bila njihova državna kompanija. Šta su oni radili, da li su nešto radili i da li ima ikakvog smisla sve to treba da odgonetnu njihovi državni organi, njihovi istraživački novinari”, kazao je Đukanović.

On je istakao da nijedan pojedinac iz Crne Gore ni tada, ni danas, ne može snositi nikakvu odgovornost.

Najčitanije