fbpx
11.9 C
Podgorica
December 3, 2021.
Naslovnica Crna Gora Bjeloglavi sup i kudravi pelikan ubijeni na Solani

Bjeloglavi sup i kudravi pelikan ubijeni na Solani

 
Podgorica, (MINA) – Bjeloglavi sup Perun iz Hrvatske ubijen je na Ulcinjskoj solani, saopštili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), navodeći da je pored njega pronađen i odstrijeljen kudravi pelikan.

Bojan Zeković iz CZIP-a, naveo je, da pronađeno krilo bjeloglavog supa Peruna, koji je prije više od mjesec nestao na Ulcinjskoj solani, sadrži baline sačme što je dokaz da je ta ptica ubijena.

On je objasnio da je redovnom kontrolom zaposlenih u Nacionalnim parkovima koji upravljaju tim područjem, prije dva dana pronađen dio krila jednog od 14 supova sa ostrva Cres, opremljenih satelitskim odašiljačima, a čiji se trag gubi 29. oktobra u blizini osmatračnice na Ulcinjskoj solani.

Zeković je rekao da su ponovnim obilaženjem terena, u namjeri da pronađu ostatak supa, orintolozi CZIP-a pronašli još jednu odstrijeljenu jedinku, uginulog kudravog pelikana, što je treća mrtva te vrste pronađena u zadnja tri mjeseca.

“RTG snimanjem trupa pelikana potvrđeno je i da je poput Peruna i pelikan ubijen”, kazao je Zeković.

Zeković je naveo da su obje vrste zaštićene na nacionalnom i na nivou Evropske unije, obzirom da se nalaze na Aneksu i Direktive o pticama, dok je kudravi pelikan kategorisan i kao globalno ugrožen.

“Kudravi pelikan i bjeloglavi sup se smatraju najvećim pticama Evrope, a gubitak svake pojedinačne jedinke težak je udarac za prirodu jer je riječ o dugovječnim vrstama čija reprodukcija je spora, obzirom da u prosjeku odgoje jednog ptića godišnje, a stopa preživljavanja mladih izuzetno je niska”, upozorio je Zeković.

Dok se u Vladi, kako je rekao, još pjenuša šampanjac u čast otvaranja Poglavlja 27, na Ulcinjskoj solani se vodi rat protiv prirode, a iz odmazde ubijaju strogo zaštićene ptice, simboli Evrope.

“Odstrijeljeni bjeloglavi sup je sredstvima EU telemetrijski praćen na svojoj migraciji, dok je svoj boravak na solani skupo platio i kudravi pelikan, simbol Skadarskog jezera”, kazao je Zeković.

On je rekao da je oporavak populacije kudravog pelikana na Skadarskom jezeru, najuspješnija priča u zaštiti prirode bazirana na odličnoj saradnji civilnog sektora i institucija.

Zeković smatra da se nakon ovog pronalaska više ne može diskutovati o posljedicama krivolova ili čak njegovom postojanju na teritoriji Ulcinjske solane.

“U svijetlu otvorenog Poglavlja 27, gdje je zaštita Ulcinjske solane uvrštena kao jedan od uslova za zatvaranje procesa pregovora, apelujemo na Vladu, Ministarstvo održivog razvoja i Opštinu Ulcinj, da pokrenu proces koji je obustavljen više od godinu i konačno zaštite sada već potvrđenu smrtonosnu klopku crnogorske prirode, na kojoj ptice umjesto utočišta dočekuje metak”, poručio je Zeković.

Najčitanije