NaslovnicaCrna GoraAngažmanom spriječili smrtne slučajeve od morbila

Angažmanom spriječili smrtne slučajeve od morbila

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je, aktivnim angažmanom svih struktura društva, uspjela da u državi ne bude smrtnih slučajeva od morbila, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Hrapović je u Osnovnoj školi “Sutjeska” u Podgorici, nakon premijernog igranja lutkarske predstave o značaju vakcinacije „Zdravkino srce“, kazao da su predstava i pozitivne reakcije djece na njeno izvođenje pokazali da obrazovanje i kultura mogu da doprinesu spoznaji o značaju vakcinacije.

Osmišljavanje i izvođenje predsatve podržala je Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori (SZO) u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore i Ministarstvom zdravlja, u sklopu obilježavanja Evropske nedjelje imunizacija.

“Sedmica imunizacije je prilika da još jednom glasno i jasno pošaljemo poruku o značaju vakcinacija, da kažemo da smo spremni da ne iznevjerimo civilizacijski iskorak, kada su imunizacije u pitanju. Imunizacijama smo eliminisali mnoge zarazne bolesti, koje su odnosile milione života”, istakao je Hrapović, saopšteno je iz PR centra.

On je dodao da su danas i djeca poslala jasnu poruku o značaju vakcinacija i podsjetio da je Crna Gora, aktivnim angažmanom svih struktura društva uspjela u tome, da ne bude smrtnih slučajeva od morbila.

“To je jedan veoma odgovoran odnos. Postigli smo zavidan napredak u stepenu vakcinacija naše djece. Međutim, to je dodatni podstrek da u narednom periodu, svi zajedno, nastavimo da vakcinišemo našu djecu, kako bi spriječili zarazne bolesti, i doprinijeli poboljšanju, kao i očuvanju zdravlja svih”, ukazao je Hrapović.

On je roditeljima poručio da vakcinišu djecu i da ih zaštite.

Glumica Branka Femić-Šćekić, rekla je da su autorke predstave imale iskustva u radu sa djecom, kroz primjenu dramskog metoda u obrazovanje i “ovo je nastavak našeg rada”.

“Naš cilj je bio, da na slikovit i prijemčiv način djeci prikažemo princip funkcionisanja imunog sistema. Po reakcijama djece bih rekla da smo uspjeli u tome. I mi smo saznali nešto novo a, mislim, da su i djeca na zanimljiv način, takođe, naučila nešto novo”, kazala je Femić-Šćekić.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene orgnizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović, rekla je da je plan da predstava bude igrana u svim osnovnim školama širom Crne Gore.

“Priča o kolektivnom imunitetu je priča koja nas podsjeća da je to stvar kolektivne odgovornosti i upravo na ovom primjeru vidimo koliko je zapravo važno da sektori zdravlja, prosvjete, sporta i mladih sarađuju”, kazao je Brajović.

Evropska sedmica imunizacije je, kako je pojasnila, tematski fokusirana na problem oklijevanja.

“Ona je koncipirana tako da se promovišu svi koji su heroji imunizacije, a tu prevashodno mislim na roditelje, koji treba da donesu odluku. Naša sugestija i savjet jeste da odluke treba da se donose na osnovu činjenica i na osnovu ispitanih informacija, koje se dobijaju od kredibilnih izvora”, rekla je Brajović.

Predstava je namjenjena djeci prvog razreda osnovnih škola, a riječ je o autorskom projektu koji su osmislile nagrađivane dramske umjetnice Katarina Krek, Branka Femić – Šćekić i Jelena Simić.

Najčitanije