Naslovnica Covid19 EU otvara granice, na listi i Crna Gora

EU otvara granice, na listi i Crna Gora

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) sjutra će otvoriti svoje granice za građane Crne Gore i još nekoliko država, dogovorile su zemlje članice.

Na listi EU za ukidanje restrikcija na putovanja iz regiona našla se još samo Srbija, prenosi portal RTCG.

“Preporuke se temelje na procjenama epidemiološke situacije što će se činiti svake dvije sedmice, ali u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primijeniti postupak “brzog odlučivanja”, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Na listi zemalja iz kojih je dozvoljen ulazak u EU nalaze se Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude “blizu ili ispod prosjeka EU” na dan 15. juna kada je prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Treći kriterijum odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju, uključujući testiranje, praćenje kontakata i izvještavanje, kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

Kriterijume zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

Državljani Monaka, Andore, San Marina i Vatikana imaju isti tretman kao državljani EU.

Popis i kriterijumi za ulazak odnose se na na putovanja koja nijesu nužna. Preporuke nijesu pravno obavezujuće, jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

Građani država članica EU kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU i članovi njihovih porodica i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja.

Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama i osoba koje rade na transportu roba.

Najčitanije