NaslovnicaCovid19Najmlađa žrtva koronavirusa imala 19 godina

Najmlađa žrtva koronavirusa imala 19 godina

Podgorica, (MINA) – Najmlađa žrtva koronavirusa u Crnoj Gori imala je 19 godina, saopštili su iz Kliničkog centra (KCCG), navodeći da je taj pacijent bio nevakcinisan i da je srčani zastoj neposredni uzrok njegove smrti.

Iz KCCG su kazali da je pacijent preminuo rano jutros u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kako su naveli, on je bio pozitivan na koronavirus od 29. avgusta, a u nikšićku bolnicu primljen je 3. septembra.

“Samo dan poslije, pacijent je transportovan u KCCG, gdje je odmah dobio monoklonska antitijela koja je se koriste u ranoj fazi liječenja kovi infekcije”, kaže se u saopštenju.

Iz KCCG su rekli da je poslije nekoliko dana pacijent bio stabilnije i na neinvezivnoj ventilaciji sa koje je skinut 17. Septembra, i narednih 25 dana je proveo na kiseoničkoj maski.

“Međutim, tokom liječenja pacijent je imao srčani zastoj nakon čega je, na kratko, vraćena srčana funkcija, ali ubrzo nakon toga nastaje još jedan srčani zastoj poslije čega prestaje odgovor na terapiju”, navodi se u saopštenju.

Iz KCCG su kazali da je taj pacijent bio nevakcinisan, zbog čega su sve građane još jednom zamolili da imunitet ojačaju vakcinacijom.

“Ranije smo, više puta, upozoravali da mladost nije odbrana od delta soja korona virusa jer, osim disajnih puteva, izaziva fatalna oštećenja krvnih sudova i srca”, ističe se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

ucg

Prijave za prvi upisni rok u ponedjeljak i utorak

Podgorica, (MINA) - Prijave za prvi upisni rok na Univerzitetu Crne Gore (UCG) podnose...