fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTender za modernizaciju Perućice do kraja godine

Tender za modernizaciju Perućice do kraja godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tender za odabir izvođača na fabrikaciji, isporuci, montaži i puštanju u rad agregata A8 hidroelektrane Perućica biće raspisan do kraja godine, nakon što se završe konsultacije s Njemačkom razvojnom bankom (KfW), koja kreditira projekat, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

“Sklapanje ugovora s prvorangiranim izvođačem je planirano sredinom naredne godine, nakon čega slijede faze projektovanja i fabrikacije opreme, a potom i instalacija i puštanje u rad agregata. Projektovano vrijeme puštanja u rad agregata je prva polovina 2027. godine”, rekli su Vijestima iz EPCG.

Oni su objasnili da se ugradnjom agregata A8, instalisana snaga HE Perućica povećava sa trenutnih 307 MW na 365,5 MW, a samim tim obezbjeđuje bolja raspoloživost proizvodnog kapaciteta, odnosno pogonska spremnost elektrane tokom cijele godine.

“Ta investicija će donijti dodatnih 50 GWh godišnje u elektroenergetski sistem Crne Gore. Uz to, postavljanje novog agregata omogućiće EPCG veću fleksibilnost u pružanju dodatnih sistemskih usluga, što će osnažiti pouzdanost elektroenergetske mreže tokom cijele godine”, rekli su iz EPCG.

Predstavnici EPCG i KfW potpisali su početkom septembra ugovor o kreditu, vrijedan 40 miliona EUR, za finansiranje ugradnje agregata A8 u HE Perućica, u okviru treće faze projekta rekonstrukcije i dogradnje tog hidroenergetskog objekta.

Rok otplate kredita je 15 godina, s uključenim grejs periodom od pet godina.

Ovo je posljednji od tri kredita koji je KfW obezbijedila za modernizaciju HE Perućice, a ulaganja u sklopu zajedničkih aranžmana za ovo postrojenje, uključujući ovaj ugovor, premašuju 83 miliona eura.

Projektnom rekonstrukcijom i modernizacijom HE Perućica – faza II, zaključenim sa renomiranom kompanijom Voith Austrija, obuhvaćena je rekonstrukcija i modernizacija agregata A5, A6 i A7, ali i djelimična rekonstrukcija i modernizacija agregata A1 do A4 kao i kućnih agregata.

“Osim radova na agregatima svih pet zatvaračnica koje su u dovodnom sistemu HE Perućica će biti potpuno rekonstruisano s mogućnošću daljinskog upravljanja. Optimizacija upravljanja vodom će biti povjerena novom WMS sistemu (Water Managment System). Ovaj sistem na bazi velikog broja podataka sa preko 100 hidroloških, hidrauličkih, meteoroloških i padavinskih stanica kao i na bazi hidroloških, hidrauličkih, optimizacionih i prognostičkih matematičkih modela će automatski upravljati kompletnim dovodnim sistemom kao i samom elektranom obezbjeđujući najbolju iskoristivost sistema a istovremeno vodeći računa o bezbjednom i pouzdanom radu kompletne elektrane”, pojašnjeno je iz kompanije.

Uz to, sistem će biti ozbiljna podrška za potrebe kratkoročnog i srednjeročnog pa i drugoročnog planiranja proizvodnje elektrane.

“Nadzor i upravljanje cijelim sistemom će biti baziran na novom SCADA sistemu koji se implementira u okviru ovog ugovora. Vrijednost kompletnog ugovora je oko 32 miliona EUR, a rok za završetak svih radova 2027. godina. U ovoj godini su realizovani radovi na zatvaračnici Slano, dio radova na zatvaračnici Povija, kao i rekonstrukcija i modernizacija agregata A1 i A2 dok je rekonstrukcija agregata A6 u toku. U toku je i implementacija novog SCADA sistema, kao i postavljanje mreže mjernih stanica”, rekli su u EPCG.

Ugradnja dodatnog, osmog agregata u HE Perućica, je jedna od aktivnosti u procesu ozelenjavanja proizvodnog portfolija EPCG, odnosno dekarbonizacije crnogorskog elektroenergetskog sektora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, vozači, saobraćaj

U Ulcinju uhapšene tri osobe zbog zloupotrebe narkotika

Podgorica, (MINA) – Pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj uhapsili su tri osobe zbog sumnje da...