fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti

Indeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESSS) – Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih vrijednosti, što je najviše posljedica pada cijena dionica u energetskom i sektoru proizvođača čipova.

Dow Jones oslabio je 0,75 odsto na 42.740 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,76 odsto na 5.815 poena, a Nasdaq indeks 1,01 odsto na 18.315 bodova.

Nakon što su dan prije S&P 500 i Dow Jones dostigli rekordne vrijednosti, zahvaljujući najviše rastu tehnološkog sektora, u utorak su skliznuli zbog pada tog sektora, prenosi Hina.

Pod najvećim pritiskom bile su dionice proizvođača čipova, zbog slabijih nego što se očekivalo procjena dalje prodaje ASML Holdingsa, ali i zbog napisa da američke vlasti planiraju da ograniče izvoz čipova za vještačku inteligenciju.

Nakon što je dan prije cijena čipova Nvidie skočila više od dva odsto, na rekordne vrijednosti, u utorak je pala više od četiri odsto, dok je indeks sektora proizvođača čipova potonuo više od pet odsto.

U energetskom sektoru, cijene dionica su u prosjeku pale tri odsto jer su, nakon snažnog rasta posljednjih sedmica, u utorak oštro pale cijene nafte.

U fokusu ulagača su kvartalni poslovni izvještaji. Ove sedmice će izvještaje objaviti više od 40 kompanija i banaka, a ulagači se nadaju dobrim rezultatima, koji bi opravdali dosadašnji snažan rast cijena dionica.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju u prosjeku biti veće oko pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,52 odsto na 8.249 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 odsto na 19.486 poena, a pariski CAC 1,05 odsto na 7.521 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije