fbpx
NaslovnicaCrna GoraVučić: Srbija nema teritorijalnih pretenzija prema Crnoj Gori

Vučić: Srbija nema teritorijalnih pretenzija prema Crnoj Gori

Tivat, (MINA) – Srbija nema teritorijalnih pretenzija prema Crnoj Gori i nikada nije ništa uradila protiv nje, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da zvanični Beograd ne zanimaju crnogorski lokalni izbori.

Vučić je, na konferenciji za novinare nakon samita Brdo – Brioni procesa, rekao da je za region važna saradnja.

„Važno je da razgovaramo i kada jesmo i kada nijesmo saglasni o nekim pitanjima“, dodao je Vučić i zahvalio domaćinima u Crnoj Gori na gostoprimstvu.

Na pitanje novinara da li je sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem razgovarao o napadima koji iz Crne Gore stižu na račun Srbije, on je odgovorio potvrdno.

Vučić je kazao da, bez obzira na svoju namjeru, neće odgovoriti nekim političarima iz prošlosti, poput Mila Đukanovića.

Vučić je rekao da o nedostatku sopstvenih tema govori to što su on i Srbija godinama tema.

On je pitao šta je Srbija učinila protiv Crne Gore.

„Da li Srbija poštuje međunarodno-javne pravne norme, rezoluciju i povelju Ujedinjenih nacija (UN)? Poštuje? Da li Crna Gora poštuje? Zašto ne poštuje rezoluciju 1244?“, pitao je Vučić.

“Na sve to, vi nas stalno optužujete za teritorijalne pretenzije, što nas uopšte ne zanima. Sami ste donijeli odluku da odete od nas 2006. godine. Mi smo rekli: “U redu je, vaša slobodna volja”“, naveo je Vučić.

On je pitao da li „srpska mafija ubija u Crnoj Gori, ili je to obrnuto“.

„Kavači i Škaljari su sela odavde, nijesu beogradske mjesne zajednice. Možete da vodite hajku protiv mene koliko god hoćete, istinu da zaustavite ne možete“, rekao je Vučić.

On je najavio da će uskoro posjetiti Srbe u Crnoj Gori.

„Siguran sam da ćete podijeliti takvu radost i oduševljene, baš kao što ste je podijelili sa posjetom Zorana Milanovića njegovom narodu“, rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija nastaviti da gradi dobre odnose.

„Ali u tim odnosima nećemo biti džak za udaranje, koji možete da mlatite kako stignete, a da vam niko nikada ništa ne odgovori, džak koji možete da lupate kako vam pada na pamet, a da mislite da smo nesposobni i neko ko se uplašio vaših laži“, kazao je Vučić, navodeći da je to njegov odgovor medijima “koji svakodnevno vode hajku”.

On je rekao da nema potrebe da sada odgovori „političarima iz prošlosti“.

Na pitanje da li se zvanična Srbija miješa u izbore u Crnoj Gori i da li sastavlja novu vlast u Podgorici, Vučić je odgovorio da nije znao čak ni ko učestvuje na tim izborima.

„Čime smo se to umiješali? Niko se u beogradskim medijima time gotovo da nije bavio“, naveo je Vučić, dodajući da ih uopšte ne zanimaju lokalni izbori u Crnoj Gori.

On je kazao da ga ne interesuje da li neko pokušava da progura jednu, drugu ili treću koaliciju.

„Jedino što nas zanima je da imamo poštovanje kakvo vi imate kod nas“, rekao je Vučić.

On je dodao da je samo u jednom trenutku ukazao na mržnju koju pojedini politički činioci iskazuju prema Srbiji i srpskom narodu.

„Ti koji mrze Srbiju i kojima je jedina politika da mrze Srbiju, oni mnogo govore više o sebi. Što se mene tiče, mi ćemo uvijek biti podrška srpskom narodu. Nikada nećemo rušiti Crnu Goru, uvijek ćemo je poštovati i voljeti sve njene građane“, naveo je Vučić.

On je dodao da se ponosi time što je Srbija slobodna država kojoj, kako je kazao, ne šalju mejl iz Brisela kako će da glasa.

“Mi smo zemlja koja samostalno donosi svoje odluke, tako će biti i u budučnosti”, dodao je Vučić.

On je, na pitanje da li njegova izjava da u Crnoj Gori ne znaju kako da sastave koaliciju, predstavlja miješanje u političku situaciju u Crnoj Gori, kazao da mnogo voli Crnu Goru, samo ne razumije one kojima je Srbija jedina meta i tema.

„Ne kažem da treba, ili ne treba da formiraju vlast. Niti me to zanima“, naveo je Vučić.

On je kazao da mu ne pada na pamet da se miješa u bilo kakve unutrašnje stvari Crne Gore.

„Pravite vi ovdje koalicije kakve hoćete. Srbija ništa nije učinila protiv Crne Gore. Ako se neko o nekoga u našim odnosima ogriješio, onda je to svakako obrnuto“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje zašto ne razmjenjuju podatke o dvojnim državljanima sa Crnom Gorom, on je kazao da je državljanstvo Srbije veličanstvena stvar i da pretpostavlja da bi većina Srba iz regiona željela da ima državljanstvo Srbije.

„Nekima smeta to, a zašto – ne znam. To je vaša unutrašnja stvar, dogovorite se vi ovdje. Ne smeta vama ni američko, ni albansko, hrvatsko, samo vam srpsko državljanstvo smeta“, naveo je Vučić.

Upitan da li misli da li će Svetozar Marović ostati u Srbiji nakon zastarijevanja njegove kazne, Vučić je kazao da su to pravnička pitanja.

„Ja bih vas zamolio da nam manje šaljete ovih “kavčana” i “škaljaraca”, pa ćemo se lako dogovoriti oko svih drugih pravnih procedura i svega drugog. Imali bismo negdje oko 120 mrtvih manje u Beogradu, da je manje bilo narko biznisa i svega drugog“, naveo je Vučić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.

Najčitanije