fbpx
NaslovnicaCrna GoraOperativni centar za vanredne situacije počinje sa radom naredne godine

Operativni centar za vanredne situacije počinje sa radom naredne godine

Podgorica, (MINA) – Javno zdravstveni operativni centar za vanredne situacije počeće sa radom naredne godine, a vrijednost investicije, koja se u potpunosti finansira iz IPA fondova Evropske unije (EU), je oko tri miliona EUR.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić je, nakon ozvaničenja početka izgradnje Centra, kazao da ulaganjem značajnih sredstava u taj infrastrukturni projekat jasno iskazuju da je brza i kvalitetna zdravstvena zaštita imperativ donosilaca odluka.

On je rekao da će Javno zdravstveni operativni centar za vanredne situacije raditi u okviru IJZ-a, a pod nadležnošću Ministarstva zdravlja.

Galić je istakao da će to biti jedini javno zdravstveni operativni centar za vanredne situacije na Balkanu.

Taj važni infrastrukturni projekat, kako je naveo Galić, u potpunosti je finasiran iz IPA fondova EU.

„Vrijedan je oko tri miliona EUR, a počeće sa radom tokom naredne godine“, kazao je Galić.

Centar će, kako je rekao, raditi u dva režima – mirnog stanja i odgovora na vanrednu situaciju.

Galić je naveo da Javno zdravstveni operativni centar za vanredne situacije predstavlja glavnu tačku za koordinaciju i pripremu odgovora oporavka od vanrednih situacija koje se tiču javnog zdravlja.

„Osmišljen je kao mjesto na kome će se slivati sve informacije iz različitih izvora iz zdravstvenog sistema“, dodao je Galić.

On je kazao da će Operativni centar za vanredne situacije, takođe, obezbijediti analizu podataka i bolju koordinaciju resursa za odgovore na vanredne situacije, u saradnji sa partnerima na međunarodnom i nacipnalnom nivou.

„Biće mjesto na kome će se izrađivati ključne poruke u komunikaciji, sa koga se usmjerava implementacija javnozdravstvenih mjera u vanrednim situacijama i organizuju obuke“, naveo je Galić.

On je dodao da će se znati tačna raspoloživost bolničkih kapaciteta za svaku bolnicu pojedinačno, medicinskog i nemedicinskog kadra, vozila, opreme i zaliha ljekova.

Centar će, kako je kazao Galić, biti centralna tačka za koordinaciju i odgovor na nesreće i prijetnje, a obezbijediće i ključne informacije koje će omogućiti bržu i efikasnu reakciju.

„U slučaju pojave pandemije, biće mjesto iz koga će se upravljati epidemijom“, rekao je Galić.

Šef Sektora za saradnju EU u Crnoj Gori, Ingve Engstroem, kazao je da mu je zadovoljstvo prisustvovati promociji važnog projekta, koji finasira Unija.

„Paralelno sa izvođenjem radova, obezbijeđujemo dodatnih milion EUR za operativnost urgentnog operativnog centra, u saradnji sa partnerima iz Svjetske zdravstvene organizacije“, rekao je Engstroem.

On je naveo da je ta podrška dio većeg paketa pomoći EU u vrijednosti preko 130 miliona EUR, koji pomaže Crnoj Gori da se izbori sa posljedicama pandemije COVID 19.

EU je, kako je kazao Engstroem, uz Crnu Goru od prvog dana pandemije.

„Zdravstvenim radnicima isporučili smo zaštitnu opremu, obezbijedili smo vakcine za građane i opremu za bolnice, pomogli smo malim preduzećima da prežive teška vremena“, dodao je Engstroem.

Prema njegovim riječima, pandemija je jasno stavila do znanja da su Crnoj Gori potrebne investicije u zdravstveni sistem kako bi se bolje pripremila da odgovori na vanredne zdravstvene situacije.

„Zato je EU odlučila da finasira operativni centar“, naveo je Engstroem.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da će, uz započete klinike za mentalno zdravlje i za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, Operativni centar za vanredne situacije zaokružiti viziju jasne opredijeljenosti Vlade da bez ulaganja u zdravstveni sistem nema napretka društva.

On je rekao da je period COVID pandemije jasno ukazao na slabosti sistema zdravstva širom svijeta.

Kako je naveo Šćekić, i Crna Gora se suočila sa ozbiljnim nedostacima, koji su skrenuli pažnju na neophodnost postojanja centra za komunikaciju i koordinaciju upravljanja vanrednim situacijama.

„Uz pomoć EU, koja u potpunosti sa oko tri miliona EUR finasira izgradnju Centra, već od naredne godine bićemo u prilici da sa manje zebnje čekamo eventualne epidemije i krize“, naveo je Šćekić.

On je poručio da je Vlada nedvosmisleno opredijeljena da zdravlje stanovnista drži kao imperativ u kreiranju svojih politika.

„U ovom trenutku gotovo 24 miliona EUR investicija započeto je u zdravstvenom sistemu“, naveo je Šćekić.

Premijer Dritan Abazović kazao je da Crna Gora, nakon 40 ili 45 godina, pokazuje da joj je zdravstvena zaštita građana prioritet svih prioriteta.

“Operativni Centar biće prvi takve vrste na Balkanu. U slučaju da dođe neka nova pandemija ili da se desi neka nesreća većih razmjera, biće ključno mjesto iz kojeg će se koordinirati sve aktivnosti zdravstvenog sistema”, naveo je Abazović.

On je rekao da je izgradnja Centra velika stvar za Crnu Goru i poručio da neće stati investicioni ciklus koji je počeo u zdravstvu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Knežević sproveden u Viši sud

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, koji je danas izručen Crnoj Gori...