fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali drugi dan zaredom

Indeksi pali drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu pali su u utorak, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše jačanja inflacije u dužem periodu, iako Fed poručuje da bi rast potrošačkih cijena mogao biti privremen.

Dow Jones je skliznuo 1,36 odsto na 34.269 bodova, dok je S&P 500 pao 0,87 odsto na 4.152 boda, a Nasdaq indeks 0,09 odsto na 13.389 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pritom su u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica pale, najviše u energetskom, u prosjeku 2,6 odsto. Rast je zabilježio samo rudarski sektor, jer su porasle cijene sirovina.

Takva kretanja posljedica su strahovanja ulagača od jačanja inflacije zbog nekoliko razloga.

Veliki fiskalni podsticaji trebalo bi da podstaknu potrošnju građana, što bi moglo izazvati rast potrošačkih cijena.

Oporavak ekonomije izazvaće jačanje potražnje za sirovinama, a kako su zbog koronakrize poremećeni nabavni lanci, cijene sirovina već duže vrijeme rastu. I to bi moglo ojačati inflatorne pritiske.

Uz to, u posljednje vrijeme kompanije povećavaju plate kako bi privukle kvalifikovane radnike, što bi takođe moglo ojačati inflatorne pritiske.

Ulagači se plaše jačanje inflacije, iako američka centralna banka već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,47 odsto na 6.947 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,82 odsto na 15.119 bodova, a pariski CAC 1,86 odsto na 6.267 bodova.

Najčitanije