fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAuto-put bi mogao koštati još 22 miliona EUR

Auto-put bi mogao koštati još 22 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi naknadni radovi na auto-putu mogli bi koštati još do 22 miliona EUR, a preostali teško mogu biti završeni do juna naredne godine, saopštio je izvor Vijesti, uključen u realizaciju tog projekta.

Iz Ministarstva saobraćaja i Kabineta predsjednika Vlade od 6. avgusta ne odgovaraju na pitanja Vijesti o dodatnim troškovima i novim rokovima završetka radova, o čemu već četiri mjeseci pregovaraju sa izvođačem radova China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Novi aneks ugovora sa CRBC oko trećeg roka za završetak radova i “dodatnih troškova”, prema informacijama Vijesti, ostavljen je za period poslije izbora.

Aneks ugovora bi trebalo da se potpiše do kraja septembra, jer je to sadašnji rok za završetak radova.

S obzirom na to da je sadašnja vladajuća koalicija izgubila izbore, teoretski nova vlada bi mogla biti i izabrana do kraja septembra, pa bi ona razmatrala aneks. Ako bude žalbi i tužbi nove opozicije na formiranje vlasti, izbor vlade bi mogao biti odlagan do novembra.

“CRBC se u svojim zahtjevima za dodatnim radovima poziva na to da je zbog netačnih podataka koje je dobio od crnogorske strane još dok je ministar saobraćaja bio Ivan Brajović, kao što su geološke podloge i karakteristike terena, imali vanredne rashode i da su određene poslove morali da rade dva puta. Dio tih zahtjeva se pokazuje kao opravdan“, rekao je izvor Vijesti.

On je dodao da je osnovnim ugovorom predviđeno da naknadni i dodati radovi mogu iznositi do deset odsto osnovnog ugovora što bi bilo 80 miliona EUR.

„Sadašnjim tumačenjem Ministarstva, izgradnja elektromreža, koju su zaboravili da unesu u osnovni ugovor, a koja će koštati 38,3 miliona EUR, ne računa se kao dodatni poslovi, jer su je ugovorili sa Monteputem i Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES). Tako da dosadašnji uknjiženi dodatni radovi sa oko 50 miliona ostavljaju prostor da mogu ubaciti nove dodatne radove do granice predviđene osnovnim ugovorom”, kazao je sagovornik Vijesti.

On je saopštio da postoji mogućnost da se potpiše novi aneks ugovora sa CRBC, a da kineska kompanija cijeli posao prebaci na neku domaću firmu, kao što je urađeno sa petljom Smokovac, gdje sve poslove radi podgorički Bemax.

Ministar saobraćaja Osman Nurković u junu je u Skupštini kazao da auto-put neće biti završen do 30. septembra, već do juna naredne godine. Prethodni rok za završetak prve dionice auto-puta bio je 11. maj prošle godine. Sa novim rokom kašnjenje će biti duže od dvije godine.

Prema osnovnom ugovoru, gradnja 41 kilometra auto-puta trebalo je da košta 809 miliona EUR. Suma svih dodatnih radova će preći 100 miliona EUR, sa iznosima kamata na kredit, kursnim razlikama i ostalim troškovima, konačna cijena bi mogla biti 1,3 milijarde EUR.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...