fbpx
NaslovnicaCrna GoraZvanični dio Sabora završen, mošti čekaju poklonjenje vjernika

Zvanični dio Sabora završen, mošti čekaju poklonjenje vjernika

Nikšić, (MINA) – U Sabornom hramu u Nikšiću, nakon završene liturgije, čitanja proglasa i poruka podrške Mitropoliji crnogorsko primorskoj (MPC) sa najviših crkvenih adresa, veliki je broj vjernika koji, uprkos nevremenu, i dalje pristižu na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije, obraćajući se narodu koji nije mogao da uđe u crkvu, poručio je da će mošti svetitelja ostati u Sabornom hramu sve dok na poklonjenje bude makar i jedan vjernik.

„Saopšteno nam je da je ogroman broj vjernika blokiran na graničnim prelazima Ilino brdo i Vraćenovići, koji dolaze iz eparhije Zahumsko-hercegovačke, gdje je stolovao Sveti Vasilije, kao i Ranče kod Pljevalja, i ne žele da se vrate, već su uprkos policijskoj zabrani, uporni da uđu u Crnu Goru i poklone se svetitelju, zbog čega će mošti ostati u hramu ako treba do večernjih sati“, rekao je mitropolit.

On je kazao da vjernicima prenose blagoslove. “A pozdravljamo i policiju koja je morala zbog naredbe da ih zaustavi, jer oni nijesu krivi”.

„To je prvi put da se ne dozvoljava, što nije dobro, jer ne može mržnjom i razdeobama da se stvara budućnost Crne Gore“, rekao je mitropolit.

U ime MPC i okupljenog naroda, Amfilohije je uputio javnu molbu vlasti u Nikšiću i Vladi Crne Gore da im dozvole obnovu nekadašnje crkve Svetog Dimitrija u Popima u Nikšiću, gdje je bio Sveti Vasilije.

„Uputićemo i pisani zahtjev, a sada javno molimo, s obzirom da nam se spočitava da gradimo bez dozvola, da nam odobre obnovu na ostacima nekadašnjeg hrama. Ne tražimo pare, samo dozvolu da svetinju razorenu od bezbožnika svoga vremena obnovimo“, rekao je mitropolit.

On je pozdravio i prisutne građane rimokatoličke i islamske vjeroispovijesti koji su došli na poklonjenje, i podsjetio da Sveti Vasilije ne pravi razlike među vjerama, već svima daruje ono što traže čistog srca i razuma.

Mitropolit je pozdravio i one koji, kako je kazao, blate MPC i poželio da im „Bog vrati razum i pamet da budu pravi istinski državnici Crne Gore i naslednici kralja Nikole Petrovića, naslednici mitropolita Petra Prvog i Drugog, drevnih gospodara Crnojevića, od Vojislavljevića, preko Nemanjića, do Balšića, jer su svi oni gradili ove svetinje“.

„Nadamo se da će se vratiti njihovom razumu, mudrosti i znanju i na tome graditi budućnost Crne Gore, a ne na lenjinizmu i staljinizmu, ne na onom obezboženom dijelu Titoizma. Svaka čast titoizmu kao antifašističkom pokretu, ali nema časti zbog bratoubistvenog kola pokrenutog 1941. godine. Na bratoubilaštvu se ne može graditi budućnost ovog, niti ijednog naroda na kugli zemaljskoj“, rekao je Amfilohije.

Vlast, kako je kazao, traži da se granice eparhija poistovjete sa teritorijom Crne Gore, što nikada niko nije tražio do danas, zbog čega i sprječavaju da vjernici dođu na poklonjenje u Nikšić iz Mileševe, čiji je zastupnik bio Sveti Vasilije.

MCP je podršku uputio Vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji se obratio i predsjedniku Milu Đukanoviću i prenio da su začuđeni saznanjem o njegovoj podršci stvaranju crnogorske pravoslavne crkve i da je Vlada podržala Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Ovim pismom vam jasno i otvoreno saopštavamo da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću mitropolita Amfilohija, jerarha najsvetije crkve srpske. Crkva crnogorska nikada nije bila autokefalna, a sadašnja ta takozvana crkva ne pripada pravoslavnoj“, ukazano je u pismu.

Sinod je upozorio da nijedna od pravoslavnh crkava „neće priznati i podržati Dedejićevu antikanonsku tvorevinu“ i naveo da se nada da će se Đukanović distancirati od njega radi dobra i jedinstva svog naroda.

„Navedeno nemojte shvatiti kao miješanje u unutrašnje stvari vaše države, nego kao želju crkve Konstatinopoljske da pomogne vašem narodu u kritičnim istorijskim trenucima“, navedeno je u pismu Đukanoviću.

Podršku MPC uputio je i Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, u kojoj je izražena duboka zabrinutost zbog pogoršanja položaja eparhija Srpske patrijaršije na teritoriji Crne Gore, gdje „jedinstvo pravoslavlja strada od raskolničkog djelovanja takozvane Crnogorske pravoslavne crkve“.

„U Crnoj Gori je došlo do alarmantnog trenda povećanog pritiska vlasti na kanonske sveštenike i vjerne i nasilnog pokušaja oduzimanja svetinja i molitvenih mjesta“, navedeno je u dopisu podrške i dodato da posebnu zabrinutost izazivaju stavovi predsjednika Mila Đukanovića i Vlade, kao i Predlog zakona, koji je „anticivilizacijski“.

Podršku je uputio i predstojatelj Ukrajinske pravoslavne crkve, Onufrije, u kojoj je naveo da narod te države sa velikom tugom prima vijesti o velikom pogoršanju položaja pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

„Tome posebno doprinosi Predlog zakona koji ima niz diskriminatorskih mjera prema MPC, po pitanju imovine, a sve se to, nažalost, dešava na fonu podrške pojedinih političara i drugih nacionalistički nastrojenih lica kojima je strana istinska priroda Crkve“, piše u dopisu.

Najčitanije

Budva odbranila trofej

Podgorica, (MINA) - Odbojkaši Budve šesti put uzastopno pobjednici su Kupa Crne Gore. Budva je...