fbpx
NaslovnicaCrna GoraZlonamjerne tužbe protiv novinara mogu uticati na autocenzuru

Zlonamjerne tužbe protiv novinara mogu uticati na autocenzuru


Podgorica, (MINA) – Tužbe protiv novinara u slučaju da su zlonamjerne mogu uticati na pojavu autocenzure, ali ako imaju osnova mogu postići da se oni u buduće odnose profesionalnije prema svom poslu, smatra dugogodišnji novinar Tufik Softić.

“Generalno ja sam protiv tužbi ali da se zna neka disciplina i da se profesionalizam mora uvesti i u našoj branši za to sam prije svega”, kazao je Softić.

On je rekao da su se u dva slučaja vodile tužbe protiv njega i medija u kojem radio.

“Te tužbe protiv medija za koje ja radim uglavnom su se odnosile na druge kolege nijesu na mene. U dva slučaja tužba je bila protiv mene i medija u oba slučaja je odbijena tužba”, rekao je Softić.

On smatra da novinari koji ne poštuju profesionalizam doprinose tužbama.

“Tužbi ima i bez toga. Ima potpuno zlonamjernih tužbi. Mi takve tužbe znamo i u Monitoru i u Vijestima. To su tužbe koje su odnosile mnogo novca iz siromašnih budžeta tih profesionalnih medija i koje nijesu bile dobronamjerne”, naveo je Softić.

Novinari, kako ističe Softić moraju razvijati profesionalizam i mijenjati percepciju medija kod građana jer građani , kako kaže, nekad imaju pogrešnu predstavu šta su mediji.

Softić je kazao da medije dijeli na profesionalne i neprofesionalne.

“Kada sam došao na čelo male redakcije kao što redakcija radio Berane ja sam se trudio da tu uvedem maksiamlani profesionalizam kada su u pitanu i najsitinije lokalne informacije”, naveo je Softić.

On je poručio da se novinar mora voditi principima koji su propisana kodeksom.

“Moramo imati neke moralne postulate baveći se novinarstvom. Ako nemamo te moralne postulate kod sebe onda možemo da podlegnemo raznim negativnim uticajima”, poručio je Softić.

Video prilog nastao je u okviru projekta “Činjenicama protiv tužbi”, koji sprovodi Sindikat medija Crne Gore. Jedan od partnera u tom projektu je agencija MINA.

Najčitanije