fbpx
NaslovnicaCrna GoraZelioli: Crnogorske institucije reaguju najbolje što mogu

Zelioli: Crnogorske institucije reaguju najbolje što mogu

Podgorica, (MINA) – Crnogorske institucije reaguju najbolje što mogu na pojavu opasne pandemije koronavirusa, ocijenio je italijanski ambasador u Crnoj Gori Luka Zelioli.

On je kazao da je u slučajevima poput ovih, kada se radi o visoko zaraznoj i gotovo nepoznatoj bolesti, od suštinske važnosti oslanjati se na naučne dokaze i iskustva međunarodnih institucija, kao što je Svjetska zdravstvena organizacija.

„Smatram da crnogorske institucije reaguju najbolje što mogu na pojavu opasne pandemije. Neke privremene mjere koje su usvojene za suočavanje sa vanrednim situacijama usvojene su po ugledu na mnoge mjere koje je preduzela Italija“, rekao je Zelioli u intervjuu za Dan.

Kako je kazao, tragično italijansko iskustvo može barem biti korisno drugima, posebno onim zemljama u kojima se KOVID-19 pojavio kasnije.

Zelioli je ocijenio da je strategija komunikacije javnosti o bolesti transparentna i ima za cilj da se s pravom bori protiv pojave „lažnih vijesti”.

Kako je dodao, međunarodna pomoć, posebno evropska, počinje da pristiže.

Zelioli je rekao da je važan primjer solidarnosti i jedinstva svakako ono što Evropska unija (EU) pokazuje prema zemljama zapadnog Balkana da bi se izborile sa vanrednom situacijom KOVID-19.

„Samo za Crnu Goru, EU je obezbijedila 12,4 miliona EUR pomoći, od koje je veći dio namijenjen i već spreman za podršku zdravstvenom sistemu“, naveo je Zelioli.

Takođe, kako je dodao, EU je u veoma kratkom roku obezbijedila i dodatnih 50 miliona EUR podrške Crnoj Gori za podsticaj društveno-ekonomskog oporavka zemlje.

„Nedavno sam pozvao na strpljenje crnogorske prijatelje koji su se žalili na usporavanje procesa proširenja. Dakle, Evropa je, osim što potvrđuje i to na odlučan način da je prisutna u teškim trenucima u doba krize, pokazala je i da je održala svoja obećanja nedavnom odlukom o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom“, kazao je Zelioli.

Govoreći o situaciji u Italiji u vezi sa širenjem virusa korona, Zelioli je naveo da je nažalost situacija i dalje veoma ozbiljna i da o tome svjedoči poražavajući i ogroman broj žrtava.

„Uprkos toj dramatičnoj situaciji, počinjemo da primjećujemo usporavanje širenja infekcije. Vjerujemo da je to prvi znak izgleda da su stroge mjere koje je primjenjivala italijanska vlada počele da daju očekivane efekte“, rekao je Zelioli.

Kako je kazao, u Italiji se pandemija razvila na gotovo nevjerovatan način.

„Iznad svega, najupečatljivija je bila brzina širenja virusa, visoka zaraznost i opasnost. U razmaku od nekoliko nedjelja, od pojave prvog pacijenta prešli smo na stotine, zatim na hiljade i na kraju na preko 100 hiljada koliko ih je trenutno zaraženo“, naveo je Zelioli.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...