fbpx
NaslovnicaCrna GoraZeković: Ubistvo policijskih službenika kažnjavati doživotnim zatvorom

Zeković: Ubistvo policijskih službenika kažnjavati doživotnim zatvorom

Podgorica, (MINA) – Savjet za građansku kontrolu rada policije predložio je da se ubistva policijskih službenika na dužnosti sankcionišu doživotnom kaznom zatvora, kazao je predsjednik tog tijela Aleksandar Zeković.

Policijski službenik Milutin Leković preminuo je u nedjelju od posljedica ranjavanja nakon pucnjave koja se dogodila u centru Igala dok je bio na dužnosti.

Zeković je rekao o rješenju da se ubistva policijskih službenika na dužnosti sankcionišu doživotnom kaznom zatvora postoji puni društveni konsenzus.

„Bez obzira na evidentne političke razlike prepoznaje se opredjeljenje svih, kako bi se pružila kompletna zaštita i podrška policijskoj profesiji i redovnom i sigurnom obavljanju policijskih poslova i zadataka“, kazao je Zeković agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, važno je da je ta inicijativa potekla od nezavisnog građanskog nadzora i očekuju da će je izvršna vlast na odgovarajući način procesuirati.

Zeković je rekao da je Savjet konstatovao da su policijski službenici koji su locirali i uhapsili osumnjičene postupali krajnje profesionalno i stabilno.

„To je više nego jasna poruka građanima Crne Gore o kapacitetima i sposobnostima crnogorske policije“, kazao je Zeković.

Kako je naveo, to su takve situacije u kojima se i kod policija država sa dužom demokratskom tradicijom javljaju lični motivi i osvetoljubivost što je u konkretnoj policijskoj aktivnosti sasvim izostalo i pokazala se puna individualna i starješinska kontrola i profesionalizam.

Savjet je, rekao je Zeković, imao i društvenu i moralnu obavezu da zbog građana Crne Gore, u ime i kojih i sprovodi nadzor nad radom policije, inicira snažniju institucionalnu zaštitu policijskih službenika.

Prema njegovim riječima, kvalitetna oprema, obrazovanje i osposobljavanje su ključne i kritične potrebe, ali konkretan događaj nameće potrebu za odgovarajućim i snažnijim društvenim odgovorom na kriminal te vrste

„Zato smo predložili da se u već pokrenutu diskusiju o neadekvatnoj kaznenoj politici i sudskoj praksi za višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela obavezno uključi pitanje sigurnosti i zaštite policijskih službenika“, zaključio je Zeković.

Najčitanije