fbpx
NaslovnicaCrna GoraZdravstvenom sistemu treba oko 375 miliona EUR

Zdravstvenom sistemu treba oko 375 miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Novac koji je budžetom za ovu godinu opredijeljen za Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) nije dovoljan za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema, ocijenio je direktor FZO Dragoslav Šćekić, navodeći da očekuje da će u komunikaciji sa Ministarstvom finansija uspjeti da povećaju iznos.

On je u intervjuu Vijestima kazao da su iskazane potrebe javnih zdravstvenih ustanova za nesmetano funkcionisanje sistema u ovoj godini na nivou od oko 375 miliona EUR.

“Smatram da je 332 miliona EUR, koja je FZO dobio u ovoj godini, nedovoljno za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog Sistema, imajući u vidu potrebe javnih zdravstvenih ustanova i naslijeđeni dug od oko 50 miliona koji dodatno otežava dalje finansiranje i stabilizaciju finansiranja zdravstvenog sistema u cjelosti”, naveo je Šćekić.

On je naglasio da plan koji predviđa ukidanje doprinosa, a da se istovremeno zdravstvenom sistemu garantuje finansiranje iz drugih državnih prihoda, ne bi smio da utiče na stabilnost zdravstvenog sistema.

Šćekić je kazao da Ministarstvo finansija mora biti svjesno da treba da obezbijedi odgovarajući budžet Fondu, a da FZO u daljem ostaje institucija koja treba da obezbjeđuje sva propisana prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

“Sa obzirom na predloženi plan, država mora obezbijediti novac čiji je prethodni izvor bio iz doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, a koji se kretao u rasponu od 150 do 180 miliona EUR godišnje”, naveo je Šćekić.

On je poručio da je redovno i nesmetano obezbjeđivanje novca prioritet, i da se ne smije doći u situaciju da zdravstveni sistem trpi odlaganje i usporavanje iz bilo kog razloga, jer je zdravlje građana na prvom mjestu.

Šćekić je rekao da je preostali dug koji Fond ima prema privatnim apotekama oko 5,6 miliona EUR.

Prema njegovim riječima, na poziciji snabdijevanje ljekovima i medicinskim sredstvima na recept – privatne apoteke za ovu godinu planirano je 14 miliona EUR, bez duga od 5,6 miliona iz prošle.

Šćekić je najavio da će tokom ovog mjeseca potpisati ugovore sa davaocima zdravstvenih usluga koji nijesu obuhvaćeni Odlukom o mreži zdravstvenih ustanova.

On je podsjetio da je Fond u septembru prošle godine raspisao javni poziv za davaoce zdravstvenih usluga koji nijesu obuhvaćeni Odlukom o mreži zdravstvenih ustanova.

“Na taj poziv javilo se sedam zainteresovanih klinika za pružanje neke od usluga iz javnog poziva. Nakon sporovedenog ispitnog postupka, Upravni odbor Fonda je odlučio da se sa pet klinika potpiše ugovor”, dodao je Šćekić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije