fbpx
NaslovnicaCrna GoraZdravstveni sistem efikasno reagovao

Zdravstveni sistem efikasno reagovao

Podgorica, (MINA) – Zdravstveni sistem Crne Gore u epidemiji koronavirusa pravovremeno je i efikasno reagovao kako ne bi došlo do lošeg scenarija, saopštila je načelnica Odjeljenja za bolničke infekcije i prevenciju zaraznih bolesti u vanrednim situacijama u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Radica Raičević.

Ona je u intervjuu za PR centar kazala da se zdravstveni sistem pripremao za mogućnost masovnog obolijevanja od koronavorusa i da su ljekari ponosni na požrtvovanost oboljelih iz višečlanih porodica koji, iako su se liječili u kućnoj izolaciji, nikome nijesu prenijeli virus.

“Zdravstveni sistem je pravovremeno i efikasno reagovao, ali ogromnu zaslugu za to što epidemiju držimo pod kontrolom imaju građani”, rekla je Raičević.

Oni su, kako je dodala, prihvatili savjete, preporuke i zalaganjem doprinijeli stabilnoj epidemiološkoj situaciji.

„Već u januaru, na prve informacije u vezi sa pojavom koronavirusa u Kini, počeli smo da se informišemo, da sa sajtova Svjetske zdravstvene organizacije, Evropskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti skupljamo informacije”, dodala je Raičević.

Tada su, kako je navela, počeli da pripremaju materijale sa smjernicama i preporukama, koje je trebalo prilagoditi crnogorskom zdravstvenom sistemu, broju stanovnika i navikama.

Na kraju januara, kako je podsjetila, postojala je prva sumnja na koronavirus, kada je nekoliko kineskih turista u Budvi prijavilo određene respiratorne simptome.

Raičević smatra da je zbog svega što je na vrijeme urađeno trenutna epidemiološka situacija stabilna.

„Mi smo već u januaru počeli da pišemo plan za pojavu sumnje na koronavirus i pravimo algoritme saradnje zdravstvenih ustanova, domova zdravlja, bolnica, hitne službe“, rekla je Raičević.

Kako je navela, već pri pojavi prve sumnje i pojavom prvog slučaja koronavirusa u Crnoj Gori, brzo i efikasno su edukovani svi zdravstveni radnici.

Ona je naglasila da su svi odgovorni za ono što će se dalje dešavati.

„Dalji tok, sve ostalo što će da se desi je na nama. Nastavićemo da radimo naš posao kao i do sada, ali na građanima je koliko će da se drže mjera. Mjera se popuštaju, ali fizičke distance i nošenja maski moramo svi da se pridržavamo“, objasnila je Raičević

Najčitanije