fbpx
NaslovnicaCrna GoraZavršne pripreme za iseljenje iz nikšićkog Muzeja

Završne pripreme za iseljenje iz nikšićkog Muzeja

Nikšić, (MINA) – U Javnoj ustanovi Muzeji i galerije u Nikšiću u toku su završne pripreme za iseljenje iz zgrade Dvorca Kralja Nikole, zatvorenog zbog skorog početka očekivane rekonstrukcije tog zdanja oštećenog tokom decenija trajanja.

Direktorka Muzeja i galerija u Nikšiću, Jelena Đukanović, rekla je agenciji MINA da se, shodno odluci Savjeta te ustanove o zatvaranju Muzeja za posjetioce i isčekivanju neophodne procedure za početak građevinskih radova, pripremaju zbirke i eksponati za privremeno iseljenje iz zgrade.

„Rekonstrukcija zgrade trebalo bi da bude završena za devet mjeseci od početka radova. Sredstva za unapređenje depoa dobili smo od Ministarstva kulture, a od Opštine za kupovinu kutija, ormara i neophodnog materijala za pakovanje, koje smo počeli još prije dvije godine, a završena je primopredaja naše najveće Arheološke zbirke“, rekla je Đukanović.

Muzej je do sada koristio oko 1,9 hiljada kvadrata, a nakon rekonstrukcije, kako je ocijenila Đukanović, biće impozantan prostor, jer je iz tog zdanja izmješten Arhiv, a iseljava se i Biblioteka.

„Naša najveća i najznačajnija zbirka je Crvena stijena, koja u sadašnjoj postavci ne zauzima dovoljno veliko mjesto, ali će u budućoj će arheologija imati veći značaj, kao i legat Ilije Šobajića, čije neke radove javnost do sada nije imala priliku da vidi. Jedan dio buduće muzejske postavke trebalo bi da prikaže narativni razvoj opštine Nikšić“, najavila je Đukanović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije