fbpx
NaslovnicaCrna GoraZaštita Mrtvice i Morače velika razvojna šansa

Zaštita Mrtvice i Morače velika razvojna šansa

Podgorica, (MINA) – Lokalne zajednice i sve druge zainteresovane strane proglašenje rijeke Mrtvice i gornjeg toka Morače zaštićenim područjem vide kao veliku razvoju šansu, pokazalo je istraživanje koje su sprovele nevladine organizacije (NVO) Eko-tim i Natura.

Iz Eko-tima saopštili su da Opština Kolašin spovodi postupak zaštite Mrtvice i gornjeg toka Morače, koji je inicirala ta NVO u partnerstvu sa The Nature Conservancy i uz podršku Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Te rijeke, kako su istakli, predstavljaju važno prirodno i kulturno-istorijsko nasljeđe, koje treba očuvati i zaštiti.

Iz NVO Eko-tim naveli su da je istraživanje zainteresovanih strana na području Mrtvice i gornjeg toka rijeke Morače u opštini Kolašin sprovedeno uz podršku vodeće svjetske organizacije za zaštitu prirode The Nature Conservancy.

Izvršni direktor NVO Eko-tim, Milija Čabarkapa, kazao je da ih posebno raduje podrška lokalnih zajednica ideji o stavljanju pod zaštitu rijeke Mrtvice i gornjeg toka Morače.

Kako je istakao, da bi jedno zaštićeno područje bilo održivo i kako bi se njime odgovorno upravljalo, pored volje i posvećenosti vlasti zaštiti, neophodno je da uživa podršku lokalne zajednice, ali i svih drugih zainteresovanih strana.

“Jedan od nalaza istraživanja je da bi se proglašenjem Mrtvice i dijela gornjeg toka Morače zaštićenim područjem značajno povećale šanse za povezivanje poljoprivrede i turizma, uticalo na sprječavanje daljeg odliva stanovništva i stvorili preduslovi za ekonomski napredak domaćinstava na tom području”, kaže se u saopštenju.

Čabarkapa je rekao da je zaštita te dvije rijeke nova šansa i za Opštinu Kolašin, jer pored očuvanja prirodnih vrijednosti, zaštita je i podsticaj za razvoj održivih ekonomskih aktivnosti i oživljavanje područja u skladu sa načelima zaštite prirode.

“Tradicionalni načini korišćenja resursa i zemljišta neće biti onemogućeni, već će se kroz upravljanje budućim zaštićenim područjem osigurati bolja primjena postojećih propisa i bolje performanse ekonomskih aktivnosti u odnosu na životnu sredinu”, naveo je Čabarkapa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije