fbpx
NaslovnicaCrna GoraZapadni Balkan strateški značajan i NATO-u i EU

Zapadni Balkan strateški značajan i NATO-u i EU

Brisel, (MINA) – Zapadni Balkan strateški je značajan i za NATO i za Evropsku uniju (EU), saopštio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je to rekao na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO koji će početi sjutra u Briselu, a crnogorsku delegaciju predvodiće ministar Srđan Darmanović.

Stoltenberg je najavio sastanak o Zapadnom Balkanu na kome će učestvovati i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

On je kazao da je taj region strateški značajan i za EU i za NATO.

„Vidjeli smo napredak Skoplja na putu da postane 30 članica NATO. Sada je na vlastima u Skoplju da primijene sporazum o imenu. Kada to bue okončano, moći ćemo da potpišemo protokol o pristupanju“, kazao je generalni sekretar Alijanse.

Kako je dodao, raspravljaće i o preduzimanju narednih koraka u razvijanju NATO odnosa sa Bosnom i Hercegovinom.

„Očekujem da ministri podrže spremnost NATO da prihvati prvi Godišnji nacionalni program Bosne. To je važan mehanizam koji može pomoći zemlji da implementira političke, ekonomske i odbrambene reforme. Sada je na BiH da odluči da li će prihvatiti takvu ponudu”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da će šefovi diplomatija razgovarati o bezbjednosnim izazovima i ocijenio da je ponašanju Rusije destabilizavajuće.

On je kazao i da je Rusija razvila novo oružje, koje nije u skladu sa međunarodnim sporazumom o raketnom naoružanju.

Kako je dodao Stoltenberg, NATO je snažan zagovaratelj kontrole naoružanja.

„Tražimo dijalog s Rusijom i težimo poboljšanju odnosa. Ali kako bi to bilo moguće, Rusija mora u potpunosti da bude u skladu s međunarodnim obvezama“, naglasio je Stoltenberg.

On je rekao da će se sjutra sastati sa partnerima Gruzije i Ukrajine, koje se, kako je naveo, suočavaju s ozbiljnim sigurnosnim izazovima iz Rusije.

„Nastavićemo da objema državama dajemo praktičnu i političku podršku. Rusija je nedavno zaplijenila ukrajinske brodove i mornare u blizini Kerčkog moreuza. Nema opravdanja za tu upotrebu sile”, naglasio je Stoltenberg.

On je pozvao na smirenost i uzdržanost.

„Rusija mora da oslobodi ukrajinske mornare i brodove i omogućiti slobodu plovidbe i neometan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru“, poručio je Stoltenberg.

Najčitanije