fbpx
NaslovnicaCrna GoraZalagaće se za obnovu CPC

Zalagaće se za obnovu CPC


Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) zalagaće se za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), navodi se u predlogu novog političkog programa stranke koji će biti usvojen na Kongresu zakazanom za 30. novembar.

Kako piše Pobjeda, DPS će raditi na obnovi CPC, kao neodvojivog dijela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta.

“Naša je dodatna obaveza snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta, koji je najviše na udaru onih koji svojim paternalističkim pristupima i negacijom crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta suštinski negiraju potrebu postojanja Crne Gore”, navodi se u predlogu programa u dijelu identiteta.

Navodi se da je to značajna izmjena političkog programa DPS-a kada je u pitanju njen odnos prema crkvenom pitanju, imajući u vidu da su na prošlom kongresu u svom političkom programu zapisali da se zalažu za jednu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

Ideju o jednoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori posljednjih godinu je zastupao predsjednik DPS-a Milo Đukanović, ali je ta inicijativa oštro kritikovana i odbačena od Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

U novom političkom programu DPS-a podsjeća se da je ta partija u “snaženju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, napravila neke važne korake i doprinijela njegovom utemeljenju i definisanju”.

“Ipak, ostao je još jedan iskorak kojim ćemo ispraviti veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka”, navodi se u predlogu programa.

Navodi se da je ta stranka pobornik principa razdvojenosti države i vjerskih zajednica, što je ustavni i univerzalni evropski princip.

“Odlučno zagovaramo nemiješanje države u djelovanje vjerskih zajednica koje počiva na religiji. Ali, protivimo se i miješanju vjerskih zajednica u poslove države. Posebno političkom djelovanju koje je nespojivo s njihovom misijom”, piše u predlogu političkog programa DPS-a.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...