fbpx
NaslovnicaCrna GoraZakon razjašnjava šta je crkveno, a šta državno

Zakon razjašnjava šta je crkveno, a šta državno

Tivat, (MINA) – Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti biće razjašnjeno šta je crkveno, a šta državno, kazao je premijer Duško Marković, navodeći da je iz Delegacije Evropske unije (EU) bilo upita da li je cjelishodno da se odustane od donošenja tog pravnog akta.

Marković je novinarima u Tivtu kazao da je bilo upita iz Delegacije EU i nekih ambasada o tajmingu u vezi sa Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer se špekulisalo da je vlast taj zakon kandidovala da bi zaustavila dijalog o izbornim uslovima.

„Pitao smo i njih da li je ikada Zakon o slobodi vjeroispovijesti bio tema izbornog zakonodavstva. Nikada. Da li je taj zakon držan u fioci i odjednom stavljen u skupštinsku proceduru da bi se napravila politička opstrukcija? Nije“, naveo je Marković.

Predlog zakona o slobodi vjeroispovijeti, kako je rekao, pravni je akt kojim će se znati šta je crkveno, a šta državno.

„Tim zakonom nećemo istjerivati sveštenstvo iz postojećih objekata Srpske pravoslavne crkve (SPC). To je obična manipulacija da se zaustavi proces demokratizacije crnogorskog društva“, kazao je Marković.

To je, kako je dodao, i opstrukcija kako bi Vlada bila zaustavljena u kreiranju politika na koje je obavezna Ustavom, a ne programom bilo koje partije.

Marković je rekao da posjeta Vatikanu nije bila organizovana povodom Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i da je ona ranije planirana.

On je kazao da je sa državnim sekretarom Vatikana Parolinom otvorio pitanje Predloga zakona o slobodi vjerosipovijesti.

Kako je naveo, i Crna Gora i Sveta stolica žele da se na tom zakonu postigne najveći stepen konsenzusa.

„Konsenzusa ne može biti ako to neko ne želi. U ovom slučaju nemamo protivljena ni Katoličke crkve u Crnoj Gori, ni islamske, niti jevrejske zajednice u Crnoj Gori, već samo Mitropolije crnogorsko-primorske zbog iracionalnih razloga“, kazao je Marković.

Kako je dodao, na pripremi zakona rade već pet godina i taj pravni akt bio je predmet širokih konsultacija na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Marković je naveo da je Vlada prihvatila sve preporuke Venecijanske komisije i u skladu sa agendom kandidovali parlamentu Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti.

„To nije zakon koji uključuje oduzimanje imovine bilo kojoj vjerskoj zajednici, pa ni SPC. To je zakon koji po najvećim evropskim standardima reguliše tu oblast, kao svako uređeno društvo i svaka demokratska država“, zaključio je Marković.

Najčitanije