fbpx
NaslovnicaCrna GoraZahtijevaju hitno puštanje iz pritvora Đikanović

Zahtijevaju hitno puštanje iz pritvora Đikanović

Podgorica, (MINA) – Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE) najoštrije je osudila hapšenje i pritvaranje novinarke Anđele Đikanović i zatražila od crnogorskih institucija da je hitno puste na slobodu.

Podgorička policija uhapsila je Đikanović zbog sumnje da je, kao autorka teksta pod naslovom “FOS otkriva: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan”, izvršila krivično djelo izazivanje panike i nereda.

Kako su naveli iz MAJE, bez ikakve želje da ulaze u sadržaj spornog teksta, on ne može biti razlog za pritvaranje novinara ili urednika.

Iz te Asocijacije istakli su da crnogorske institucije sistema imaju na raspolaganju niz mehanizama, u skladu sa postojećim pozitivnim propisima, da traže odgovornost zbog nekog teksta za koji smatraju da je netačan – od sudskih tužbi do postupaka pred regulatorom.

„To što su ti postupci neefikasni, kako po postojećim tako i po novim, budućim zakonskim rješenjima, isključiva je odgovornost upravo tih institucija koje su stvorile ovakav sistem“, navodi se u reagovanju.

Najčitanije