fbpx
NaslovnicaCrna GoraZahtijevaće rekonstrukciju Vlade ukoliko pokaže slabosti

Zahtijevaće rekonstrukciju Vlade ukoliko pokaže slabosti

Podgorica, (MINA) – Pokret za promjene (PzP) će, ukoliko Vlada pokaže slabosti, zahtijevati njenu rekonstrukciju u cilju postizanja optimalnih rezultata, kazao je šef poslaničkog kluba Branko Radulović na sastanku sa ambasadorkom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

Radulović je, kako je saopšteno iz PzP-a, rekao da bi u rekonstruisanoj Vladi bilo poželjno da, osim istaknutih političkih ličnosti i eksperata, budu i predstavnici manjina koji se, kako je naveo, usitinu zalažu za kvalitetnu tranziciju Crne Gore.

On je istakao da se Crna Gora nalazi u izuzetno specifičnim i složenim okolnostima i pred velikim izazovima.

„Neophodno je od totalitarnog sistema sprovesti transformaciju u funkcionalnu demokratiju, od zatočenih institucija izgraditi profesionalne, od neodržive ekonomije konkurentnu, od neodrživog zdravstva održivo, od deklarativnih evropskih integracija suštinske integracije. Zato su neophodni reformski, stručni i kompetentni nosioci vlasti“, kazao je Radulović.

On je rekao da je PzP, kao uistinu proevropska i programska partija, i kao članica IDU i AECR, a koju čine krajnje kompetentni i potvrđeni stručnjaci i političari, nudila i nudiće uvijek optimalna rješenja.

„To smo radili i do sada kroz brojne inicijative prema Skupštini Crne Gore. Preduslov svakog prosperiteta je potpuna demontaža totalitarnog sistema, otvaranje tajnih dosijea, lustracija, preispitivanje imovine, raskid ugovora sačinjenih na štetu države“, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, neophodna je reformisana Agencija za nacionalnu bezbjednost, policija, tužilaštvo i sudstvo.

„Posebno sa ovakvim tužiocima, Stankovićem i Katnićem, ne može se doći do tranzicione pravde. Primjer za to su brojne krivične prijave, sa čvrstim dokazima, koje je PzP podnosio posebno u prethodnih deset godina, iz sfere privrednog kriminala. One nijesu odbačene zbog osnovanosti, već su još u tzv. stanju izviđaja“, kazao je Radulović.

Zato su, kako je rekao, potrebni tužioci, poput onih koji su ikone evropskog tužilaštva i pravosuđa.

„Kada je u pitanju Vlada, PzP je glasao Vladu, iako smo smatrali da bi ona bila jača i imala veći reformski potencijal, ukoliko bi je činile ličnosti koje imaju i političku težinu i ekspertsko znanje“, kazao je Radulović.

On je rekao da će pomagati rad Vlade, što, kako je naveo, i čine kroz predloge akata koji su u proceduri.

Prema njegovim riječima, sva zakonska rješenja koja je predložio PzP su u potpunosti u saglasju sa novom ekonomskom politikom EU.

“Međutim, ukoliko Vlada pokaže slabosti, što već manifestuje, zahtijevaćemo njenu rekonstrukciju u cilju postizanja optimalnih rezultata. U rekonstruisanoj Vladi bi poželjno bilo da osim istaknutih političkih ličnosti i eksperata budu i predstavnici manjina koji se usitinu zalažu za kvalitetnu tranziciju Crne Gore“, naveo je Radulović.

On je kazao da je kongres Demokratske partije socijalista (DPS) jasno pokazao da (Milo) Đukanović „ide u novo produbljivanje podjela i desni nacionalni radikalizam, pod izgovorom da brani Crnu Goru.“

„Sve to sa ciljem da bi sačuvao svoje nelegalno stečeno bogatstvo, privilegije i upitnu slobodu. Kohabitacija sa njim biće u mjeri njegovog interesa“, smatra Radulović.

Kada je u pitanju Skupština Crne Gore, on je istakao da ona mora postati čvorište ukupnog političkog i društvenog dijaloga, „da nam se ne bi opet desili „taster“ poslanici, već da su to autonomne ličnosti, da imamo Skupštinu sa jakom kontrolnom funkcijom.“

Radulović je istakao da Skupština ide u tom smjeru, ali da to mora biti efikasnije.

„Tako inicijativa koju zagovaram već određeni period, a koja postaje sve prioretnija, o formiranju radne grupe koja će se baviti izmjenom Ustava i zakonima koji tretiraju tužilaštvo i pravosuđe, još nije realizovana iako je načelno prihvaćena“, naveo je Radulović.

To će, kako je kazao, biti test za sve, posebno za opoziciju i samog Đukanovića, da li istinski žele ustavno rodoljublje i profesionalne pravosudne institucije.

On smatra da će, ukoliko se nastave opstrukcije, doći do paradoksalne situacije, “da osim VD stanja i zatočenih pravosudnih institucija, imamo i punu blokadu te grane vlasti.”

“Ukoliko se ne valorizuje pokrenuta inicijativa, postoji rezervna varijanta da ne dođe do blokade, kroz izmjenu zakona o tužilaštvu i sudstvu jačajući ulogu tužilačkog i sudskog savjeta, čime bi se došlo do izbora profesionalnih i kompetentnih kandidata za pravosudne funkcije“, rekao je Radulović.

On je istakao da je izuzetno važno da EU realno posmatra stanje u Crnoj Gori.

„Nijesu nam potrebne „briselske rukavice“, jer realno gledište je najbolji način da se pomogne Crnoj Gori“, kazao je Radulović.

On je istakao da će inicijative za Zapadni Balkan koje je pokrenula EU u okviru ekonomskog investicionog plana i jedinstvenog tržišta saobraćajno povezati ovaj region unutar sebe i sa Unijom i ekonomiju učiniti konkurentnom.

„Neophodno je da se Evropska komisija što prije odredi prema budućnosti 16 termoelektarna na Zapadnom Balkanu, a time i termoelektrani Pljevlja, kako bismo preduprijedili negativne odluke“, kazao je Radulović.

On je zahvalio za najavljenu donaciju crnogorskom zdravstvenom sistemu u iznosu od 9,5 miliona EUR, a koju Popa treba da uruči Crnoj Gori.

„U ovoj situaciji kada je veliki broj nepoznanica oko pandemije koronavirusa, gdje su i mnogo jači zdravstveni sistemi pred iskušenjima, takva podrška je izuzetno važna“, rekao je Radulović.

Popa je podsjetila na značajnu podršku koju je EU pružila Crnoj Gori u sprovođenju neophodnih zakonodavnih reformi na njenom dosadašnjem putu ka članstvu u Uniji.

Ona je istakla da je u narednom periodu veoma važna implementacija tih zakonskih rješenja, kako bi građani Crne Gore osjetili konkretne koristi i prije samog pristupanja EU.

Popa je kazala da će, putem realizacije ambicioznog Ekonomskog i investicionog plana, EU uložiti značajna sredstva u cilju tješnjeg povezivanja, ekonomskog oporavka i ukupnog napretka regiona Zapadnog Balkana.

Ona je rekla da podržava svaki dijalog među ključnim nosiocima državnih funkcija, navodeći da je politički dijalog u Skupštini važan za pronalaženje zajedničkog nacionalnog puta u rješavanju pitanja od značaja za proces pristupanja Crne Gore.

Najčitanije