fbpx
NaslovnicaCrna GoraZabrinutost zbog ometanja predstavnika medija na radnim zadacima

Zabrinutost zbog ometanja predstavnika medija na radnim zadacima

Podgorica, (MINA) – Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore izrazila je zabrinutost zbog ponovljenog slučaja ometanja predstavnika medija na radnim zadacima u Budvi i podsjetila na obavezu obezbjeđivanja uslova za njihov nesmetan rad i razumijevanje važne uloge koju obavljaju.

Iz te institucije kazali su da je, koliko god bila napeta atmosfera, novinarima potrebno omogućiti da o važnim društvenim dešavanjima izvještavaju bezbjedni, slobodni i bez pritisaka bilo koje vrste.

„Podsjećamo da su mediji „oči i uši javnosti“ i da je njihovo prisustvo na događajima od javnog interesa neraskidiv dio i doprinos demokratičnosti procesa“, navodi se u reagovanju.

Iz Institucije Zaštitinika kazali su da je u konfliktnim i izazovnim dešavanjima, pozicija novinara, kamermana, foto reportera i drugih medijskih radnika na terenu vrlo teška i opasna i apelovali na sve aktere i javnost generalno da to imaju na umu i dodatno je ne komplikuju i ne ugrožavaju.

U toj instituciji smatraju da bi trebalo aktuelizovati upotrebu vidljivih i jasnih press obilježja, kako bi se prevenirale ovakve i slične situacije.

Iz Institucije Ombudsmana upozorili su na nedopuštenost nasilja kao načina rješavanja konflikta, naročito kada postoje zakoniti i institucionalni oblici zaštite.

„U protivnom, prijeti nam dodatno zaoštravanje već ozbiljne situacije u vremenu koje je pred nama, kada je potrebno imati povoljnu demokratsku atmosferu i slobodu izbora, kao ključni standard demokratije i vladavine prava“, navodi se u reagovanju.

Dodaje se da takav pristup podrazumijeva toleranciju, minimum kulture dijaloga i maksimum poštovanja dostojanstva čovjeka, kao preduslova ostvarivanja građanskih i političkih prava i sloboda.

Najčitanije