fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa TS Kličevo 1,45 miliona EUR

Za TS Kličevo 1,45 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) privodi kraju 1,45 miliona EUR vrijedne radove na zamjeni 10kV postrojenja u trafostanici 110/10kV Kličevo.

“Završetak ovog projekta znači direktno poboljšanje stabilnosti i kvaliteta u napajanju električnom energijom za oko osam hiljada korisnika na području starog dijela Nikšića, kao i za naselja Kličevo, Straševina, Vrtac i Kočani”, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su reki da je prethodno postrojenje izgrađeno prije četiri decenije, zbog čega je ovaj projekat od izuzetne važnosti za kvalitet napajanja značajnog dijela nikšićkog konzuma, a predstavlja i nezaobilazan infrastrukturni preduslov za širenje mreže i priključenje novih korisnika.

“Nakon završetka radova biće omogućeno korišćenje pune snage transformatora 110/10 kV koji sa prinudnim hlađenjem imaju naznačenu snagu 31,5 MVA, što do sada nije bilo moguće zbog ograničenja struje na starom sistemu sabirnica”, precizirali su iz CEDIS-a.

Trenutno su aktuelni završni građevinski radovi. Preostaje uklapanje u 10kV mrežu i povezivanje energetskih transformatora na 10 kV stranu, što će CEDIS izvoditi uz koordinaciju sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES).

Aktuelne završne aktivnosti na projektu neće uticati na stabilnost u napajanju električnom energijom nikšićkog konzuma.

Projektom je definisana ugradnja vazduhom izolovane 10 kV opreme proizvođača Siemens, dok je izvođač radova kompanija BB Solar iz Podgorice.

CEDIS na nivou primarne mreže realizuje projekte izgradnje trafostanica 35/10kV Velje Brdo i Duklo, kao i rekonstrukciju 10kV postrojenja u podgoričkoj TS 35/10kV Centar.

“Za realizaciju navedenih investicija izdvojeno je oko pet miliona EUR. Paralelno se privodi kraju druga godina projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području širom Crne Gore. Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 miliona EUR”, navodi se u saopštenju.

U pripremi je i višemilionski projekat implementacije SCADA sistema za daljinski nadzor i upravljanje distributivnom mrežom, kao i treća proširena faza projekta ugradnje elektronskih brojila na daljinsko upravljanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije